U glavnom gradu Rusije vojne obveznike tražit će videonadzorom

Vrijeme:2 min, 18 sec

Nadzorne kamere koje se nalaze u glavnom gradu Rusije od sada će se koristiti za utvrđivanje točnog prebivališta vojnih obveznika, izvijestio je vojni komesar Moskve, pukovnik Maksim Loktev.

“Za utvrđivanje mjesta prebivališta ročnika koriste se sustavi videonadzora u gradu Moskvi, prema uputama gradonačelnika Moskve, a organizacije u kojima ročnici rade daju podatke o njima vojnim komesarijatima. Obrazovne organizacije pomažu nam odrediti gdje vojni obveznik studira”, rekao je Loktev, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

“Sad ih neće biti teško naći”

Naglasio je da s podacima koji će biti prikupljeni na taj način neće biti teško vojnim obveznicima uručiti poziv za regrutaciju.

Naglasio je da je glavni razlog za neodaziv građana na regrutaciju taj što ne žive u mjestu prijave, zbog čega im nisu u mogućnosti uručiti pozive. Sada se ovom pitanju posvećuje velika pažnja uz potporu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina i Glavnog odjela Ministarstva unutarnjih poslova Rusije za glavni grad, rekao je.

U Rusiji je 1. travnja 2023. započela proljetnu regrutacija. Prema dekretu predsjednika Vladimira Putina potpisanom 30. ožujka, 147.000 ljudi bit će pozvano na služenje vojnog roka.

Putin potpisao zakon o digitalnom sustavu poziva za vojsku

Ruski parlament prošlog tjedna je po brzom postupku usvojio prijedlog zakona koji omogućava slanje elektronskih vojnih poziva, za što analitičari i kritičari kažu da bi Rusima moglo znatno otežati izbjegavanje regrutacije. Putin je potpisao zakon 14. travnja.

Prema tom zakonu, ruska vlada sada smatra da su pojedinci legalno pozvani na vojnu dužnost ako je poruka poslana na njihov profil na državnom portalu Gosuslugu ili ako se njihovo ime pojavi na javno dostupnom online popisu pozvanih.

Cilj zakona je okončati više desetljeća staru praksu izbjegavanja uručivanja obavijesti o regrutaciji, što je dosad bio jedini legalan način da se obveznike pozove u ured za regrutaciju.

Pokreću registar sa svim podacima o vojnim obveznicima

Istovremeno, zakona poziva na stvaranje elektronskog registra svih građana koji su obveznici služenja vojske. U registru će biti prikupljeni osobni podaci poput imena, adrese i detalja iz osobnih dokumenata, kao i medicinske, obrazovne, porezne, kaznene, glasačke i radne evidencije iz brojnih vladinih službi, među kojima su policiju i komunalne usluge.

Registar će sadržavati i javno dostupan popis onih koji su pozvani da služe u oružanim snagama.

Nakon usvajanja zakona, Rusima starosti između 18 i 27 godina kojima je poslan poziv za služenje obaveznog jednogodišnjeg vojnog roka neće biti dozvoljeno izaći iz zemlje dok se ne jave u ured za regrutaciju.

Mediji su u siječnju izvijestili da je ruska granična kontrola spriječila migrante iz Kirgistana s dvojnom putovnicom da napuste Rusiju navodeći da su njihova imena na popisu za mobilizaciju. Dan kasnije je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao da je dekret o djelomičnoj mobilizaciji i dalje na snazi tvrdeći da je neophodan za potporu oružanih snaga.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori