POLITICO / I Hrvatska se spominje u američkim obavještajnim dokumentima o ratu u Ukrajini

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

Europa ima specijalne postrojbe na terenu u Ukrajini. Poljska i Slovenija osiguravaju gotovo polovinu tenkova koji se isporučuju Kijevu. A Mađarska možda pušta oružje kroz svoj zračni prostor.

To su samo neki od upečatljivih detalja o europskom sudjelovanju u ratu iz dokumenta na 53 stranice, nastalom na temelju curenja informacija iz američke vojne obavještajne službe.

Iz dokumenata se može spoznati ponešto i o europskim ratnim naporima. Datoteke koje su procurile nude uvid u sve, od grupe specijalnih snaga u Ukrajini kojom dominira Ujedinjeno Kraljevstvo do toga kako i kada Francuska i Španjolska šalju ključni raketni sustav na bojno polje. Dokumenti također sadrže tvrdnje da je Turska potencijalni izvor oružja za ruske plaćenike.

Politico nije neovisno provjerio dokumente i postoje naznake da su neke od procurjelih stranica krivotvorene. No SAD je priznao proboj obavještajnih podataka i uhitio osumnjičenog u četvrtak. Evo nekoliko Politicovih analiza nakon proučavanja dosjea.

Europa ima postrojbe na terenu

Prema dokumentima, u Ukrajini djeluje europska grupa specijalnih snaga – barem od 23. ožujka. Ujedinjeno Kraljevstvo dominira kontingentom “SAD/NATO” od 97 ljudi s 50 pripadnika svojih specijalnih snaga. U skupini je i 17 osoba iz Latvije, 15 iz Francuske i jedna iz Nizozemske. Tu je i 14 Amerikanaca.

Očekivano, nacionalne vlade su uglavnom šutjele o ovoj temi. Britanci su odbili komentirati, dok je Bijela kuća priznala da postoji “mala američka vojna prisutnost” u američkom veleposlanstvu u Ukrajini naglašavajući da se trupe “ne bore na bojnom polju”. Ostale navedene zemlje nisu odgovorile na zahtjev za komentar.

Europa osigurava većinu tenkova

Tenkovi su jedno područje u kojem Europa zajednički nadmašuje Ameriku. Jedna stranica daje pregled 200 tenkova koje su američki saveznici obećali poslati Ukrajini – 53 manje od onoga što dokument kaže da Ukrajina treba za proljetnu ofenzivu.

Čini se da Poljska i Slovenija imaju najveći doprinos dajući gotovo polovinu ukupnog broja, prema procjeni od 23. veljače. Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo također su ključni igrači, svaki s 14 tenkova.

Tu je i moderni njemački tenk Leopard 2, za koji je Ukrajina provela mjesece uvjeravajući saveznike da su joj potrebni. Taj sastav uključuje Njemačku, Norvešku, Portugal, Španjolsku, Grčku i Finsku.

Spominje se i Hrvatska

Mađarska se pojavljuje nekoliko puta u dokumentima, što nudi dosta informacija o zemlji koja redovito zbunjuje vlastite saveznike. Najzanimljiviji podatak zakopan je u “strogo povjerljivom” ažuriranju CIA-e od 2. ožujka, u kojem se kaže da je mađarski premijer Viktor Orbán tijekom strateške političke sjednice 22. veljače označio SAD kao “jednog od tri najveća protivnika svoje stranke”.

Primjedbe, ističe se u dokumentu, predstavljaju Orbánovu “eskalaciju razine antiameričke retorike”. Doista, Orbánova vlada zacrtala je vlastiti smjer tijekom rata promičući narative naklonjene Rusiji, u biti pozivajući Ukrajinu da odustane i oštro odbacujući savezničke napore da izoliraju rusko gospodarstvo.

Međutim, američki dokumenti također pokazuju da Mađarska – koja ima malu granicu s Ukrajinom – možda potajno dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor za premještanje oružja prema bojnom polju unatoč obećanjima da će zabraniti takve transfere.

Jedan od dokumenata koji su procurili detaljno opisuje plan ukrajinskih pilota da doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu “kroz mađarski zračni prostor”. Ako je točna, informacija pokazuje ne samo da Mađarska pušta oružje kroz njezino nebo već je u suprotnosti s medijskim izvješćima koja kazuju da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima preko Poljske.

Mađarski i hrvatski dužnosnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)