Žele li mediji demonizirati pedofiliju ili određenu društvenu skupinu?

Vrijeme:3 min, 25 sec

 

Pedofilija je odvratno zlo u društvu i pogrješno je gledati ju kroz prizmu jedne ciljano izdvojene društvene skupine

Posljednjih su se dana mediji u Hrvatskoj uhvatili teme pedofilije, toga odvratnoga zla koje svjedoči rušenju svih društvenih i etičkih vrijednosti, moralnomu padu čovjeka i pomračenju njegova uma. S pravom se o tome piše i govori, a trebalo bi se govoriti još i više, posebice kada znamo da su danas mnoge vrijednosti i civilizacijski dosezi za koje smo mislili da su neupitni, stavljeni u stranu, iskrivljeni ili odbačeni. Posvemašnja relativizacija i pokušaji prevrjednovanja društvenih norma koje su nam do jučer bile svete doista su svakodnevna pojava u suvremenom društvu pa je tim važnije što, barem se tako čini, oko pedofilije postoji društveni konsenzus i što ju kao društvo jednoglasno možemo osuditi.

Obračun sa zlom pedofilije ili s određenom društvenom skupinom?

Ipak, zabrinjavajuće je kada se spolni poremećaj, nastranost i moralni pad pojedinca gleda kroz prizmu jedne društvene skupine. To, naime, baca sumnju na dobronamjernost cijeloga pokušaja da se u društvu raskrinka i demonizira to zlo jer nam se postavlja pitanje nije li zapravo cilj demonizirati određenu društvenu skupinu. mediji2U najnovijem primjeru, onom koji ovih dana puni medijske naslovnice, to je rasprava o jednom slučaju pedofilije (koji još nije dobio pravni epilog) među katoličkim svećenicima u Hrvatskoj, koji je punu medijsku pozornost dobio nakon serijala tekstova objavljenih u tjedniku i na portalu Novosti. Pa ako je sve i krenulo od pojedinačnoga slučaja koji se pokušalo iznijeti u javnost i rasvijetliti, pa ako se na početku i htjelo prozvati samo neke osobe koje su bile uključene u taj slučaj, do danas je preraslo u nevjerojatnu hajku na katoličke svećenike u Hrvatskoj i uopće na crkvenu hijerarhiju.

Pedofili, silovatelji, ubojice…, sve su to pojedinci koji se nalaze unutar svih društvenih skupina i maliciozno je uzimati za primjer samo jednu skupinu jer nužno, pa makar i podsvjesno, stvara mržnju prema cijeloj toj društvenoj skupini. I doista, i dosad ni jedna skupina nije bila toliko blaćena u društvu kroz tu odvratnu pedofiliju kao što su to katolički svećenici, a najnoviji slučaj i medijski napadi samo to pojačavaju. Istina je, od posvećenih osoba ne očekujemo takvo ponašanje pa jače odjekne svaki takav slučaj, izazove veći skandal i sablazan, makar ih u postotku – što je i očekivano – bilo daleko manje od prosjeka u društvu. Naravno, i jedan je takav slučaj previše! No što bi se dogodilo da tendenciozno počnemo pisati o bilo kojoj društvenoj skupini kao o pedofilima samo zato što je neki pojedinac osumnjičen ili razotkriven kao pedofil? Dogodilo bi se isto. S vremenom bismo na svakoga iz te skupine počeli gledati kao na potencijalnoga pedofila. A što bismo time dobro postigli u svrhu raskrinkavanja i osude pedofilije? Ništa. Štoviše, naštetili bismo tom postupku. Svi osumnjičeni. Nitko kriv.

Profil katoličkoga svećenika u Hrvatskoj nije onaj koji se crta u Novostima

Prateći medijske objave posljednjih dana možemo si samo potvrditi da je bijes medija, a posredno i dijela javnosti, trenutačno usmjeren na sve katoličke svećenike u Hrvatskoj i na cijelu crkvenu hijerarhiju, a ne na ono što bismo kao društvo zajedničkim snagama trebali osuditi – zlo pedofilije i svaki takav pojedinačni slučaj.Priest collar

Tako svaki pokušaj govora na tu temu koji bi iole stao u obranu Crkve biva osuđen, a svatko tko govori napadnut.

Nažalost, i na ovom se primjeru potvrdilo da crkvena hijerarhija ili nema dobrih komunikatora ili su oni i njihove poruke onemogućeni u glavnostrujaškim medijima jer je nevjerojatno s kojom se lakoćom čak i osrednji novinari poigravaju s tolikim učenim crkvenim glavama i kako ih sve zajedno ocrnjuju i etiketiraju. Barem njih nije potrebno podsjećati na onu evanđeosku: „Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!“ Vrijeme je da to budu! Neka stanu u obranu svojega poziva i tolikih dobrih svećenika koji ga časno i sveto žive!

Profil katoličkoga svećenika u Hrvatskoj nije i ne može biti onaj koji se crta u Novostima! Takvu predodžbu ne smije dopustiti ni katolički kler u Hrvatskoj, a ne smiju to dopustiti ni katolički vjernici laici!

Mirna Horvat/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori