ZORNIĆ: Hrvatska, SAD i “desničarska Europa” ruše BiH. Želimo princip “jedan čovjek – jedan glas”

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Krajnje je vrijeme da se zaustavi svako daljnje cementiranje etnofeudalizacije Bosne i Hercegovine, poručila je na današnjem prosvjedom skupu ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu apelantica pred Europskim sudom za ljudska prava Azra Zornić.

Naglasila je da su susjedne države Srbija, ali prije svega Hrvatska, uz podršku SAD i desničarske Europe, instrumentalizirale Ured visokog predstavnika.

– Pritom, neki političari koji su dobili glasove ovih građana na posljednjim izborima u listopadu su izigrali to povjerenje i dali podršku visokom predstavniku da na secesionistički, nacionalistički, segregacijski, kolonijalni i svaki drugi retrogradni način samovoljno mijenja najviši pravni akt – Ustav i to samo jednog entiteta FBiH. Takvo silovanje pravnog sistema jedne europske države, s tisućugodišnjim trajanjem, kroz intervenciju internacionalne zajednice uz pomoć domaćih kvislinga je nedopustivo čak i u najnerazvijenim zemljama trećeg svijeta – kazala je Zornić.

Navodi da je BiH zaista potrebna izmjena Ustava BiH na tragu presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Zornić, te da sve što se događalo od listopada prošle godine do sad samo dokazuje da su oni koji su rano počeli govoriti da ovo vodi u smjeru produbljivanja diskriminatornih praksi, čak u smjeru apartheida, nažalost bili itekako u pravu.

Poručila je da okupljeni zahtijevaju da zlonamjerni političari i diplomate, predstavnici internacionalne zajednice, odmah prestanu s miješanjem u društveno-politički život BiH, namećući standarde koje ne bi u vlastitoj zemlji.

– Od patriotski orijentiranih domaćih političara zahtijevamo bezuvjetno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti, kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji, među kojima je uvrštena i implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava, ali prvenstveno presude Zornić kojom se nalaže usvajanje građanskog ustava i jednaka prava za sve građane na cijeloj teritoriji BiH odnosno princip “jedan čovjek – jedan glas” – kazala je Zornić.

Poručila je zapadnim diplomatama da „ne testiraju strpljenje naroda preko nesposobnog diplomate koji svojim greškama zemlju vodi u nestanak“, kao i da pošalju sposobnog i objektivnog diplomatu da obavlja dužnost visokog predstavnika „umjesto sadašnjeg HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčevića“.

Građani su se okupili nezadovoljni ranijim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i najavom donošenja nove odluke kojom navodno želi izmjestiti formiranje Vlade FBiH iz ruku predsjednika i potpredsjednika.

Prosvjedi su održani u organizaciji bošnjačkih udruga Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“.

Hina/Hrvatsko nebo

POVEZANO

Zoran Krešić: Propao prosvjed i posljednja prigoda za blokadu FBiH

(VIDEO) PROSVJED ISPRED OHR-A: Bore se protiv ‘aparthejda’ i puna im usta UZP-a; pogledajte reakcije twitteraša

 

Odgovori