Zoran Krešić: Propao prosvjed i posljednja prigoda za blokadu FBiH

Vrijeme:3 min, 47 sec

 

Prijetnje smrću vodećim dužnosnicima, prosvjedi u središtu Sarajeva i nesporazumi u probošnjačkoj koaliciji dodatno su dinamizirali proces oko uspostave nove Vlade Federacije BiH, što je postalo posljednja brana otpora vodstva SDA i DF-a čiji dužnosnici godinama proizvode strah i izazivaju mržnju te tako narušavaju povjerenje i krhki mir u zemlji. Ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću i predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšiću upućene su prijetnje smrću zbog pokušaja da iz vlasti izbace SDA te ih se proglašava izdajnicima.

Konaković odlučan

Čak se u morbidno sročenim objavama sugerira na koji način angažirati plaćene ubojice te ih likvidirati. Optužbe su eskalirale neposredno nakon što je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara potpisala odluku o imenovanju nove Vlade Federacije BiH, a ranije državni Parlament donio proračun za 2023. bez ikakvih problema, čime se sugeriralo da državna razina dobro funkcionira.

– Likvidacija Konakovića i Nikšića mora se izvršiti. Cijeli se svijet smije Bosancima. Velika je sramota ako ova dvojica ostanu još koji dan živa – jedna je od anonimnih poruka na portalu Klix.

Slične prijetnje uslijedile su i na društvenim mrežama, na kojima se zbog svega oglasio i ministar Konaković, koji je kazao kako očekuje žurno djelovanje policije. Istaknuo je kako je nova koalicija na državnoj razini započela raščišćavati sav nered koji je ostavila bivša vlast pa su sada zbog toga izloženi napadima.

– Sad su bolesnici iz tog sustava došli u fazu da nam prijete smrću – napisao je Konaković upozoravajući kako SDA i DF u tome imaju ozbiljnu pomoć nekolicine novinara koji kaljaju časnu novinarsku profesiju pišući rječnikom korumpiranog sustava kako su Nikšić i on “sluge Zagreba”. Konaković je najavio još žešći odgovor i obračun s paraobavještajnim podzemljem koje je djelovalo s dijelom medija i novinara. Upozorio je, međutim, kako bi takva situacija mogla eskalirati ovim slučajem “Đinđić”.

– Ne samo zbog mene, ja sam prilično naviknut i pazim na sebe, nego i zbog poruka koje oni šalju radi budućnosti političke scene i BiH. Ako se ovakvi ljudi brzo ne sankcioniraju i ne privedu pred lice pravde, bojim se da se može dogoditi ono što smo u regiji gledali, da Bosna i Hercegovina može postati poprište takvih obračuna za koje ću izravno optužiti lidere tih stranaka. Mislim na ubojstvo Đinđića, na neke druge napade, nasrtaje na obitelji, na protivnike iz drugih stranaka, to nije ništa što na prostoru Balkana nismo gledali – upozorio je.

Čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić također je odbacio prijetnje i pritiske najavljujući kako će nastaviti s procesom uspostave nove entitetske Vlade. A prvi korak koji mora napraviti jest uvjeriti dopredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića da podrži sastav nove Vlade koju je već potpisala predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara. Više nego neočekivano bilo je, nakon što je Refik Lendo odbio supotpisati imena, to da i SDP-ov dužnosnik zatraži preispitivanje popisa. Pa ipak, očekuje se kako bi to Stojanović mogao napraviti već u ponedjeljak.

Unutar probošnjačke “osmorke” bilo je određenih prigovora na predložena imena, pa bi se ovaj potez mogao razumjeti i kao taktiziranje. Istodobno, Lendo je kao razloge za odbijanje prihvaćanja novog saziva Vlade naveo to što među prijedlozima ministara “nema pobjedničke stranke SDA”.

– Ignorira se volja Bošnjaka, a ja kao njihov predstavnik to neću dopustiti. S ovakvom pameti dopredsjednik Lendo neće dati suglasnost – istaknuo je. Lendo je očekivano reagirao, a kao drugi razlog za protivljenje imenovanju novog saziva Vlade naveo je kako je predsjednica Lidija Bradara to učinila mimo zakona.

Vlada bez Lende

– Odluka je donesena mimo Ustava i zakona i bez suglasnosti dvojice dopredsjednika, kako je to zakon uredio – kazao je. Valja, međutim, reći kako je pitanje imenovanja Vlade uređeno Ustavom Federacije BiH, a ne zakonom, te da imenovanje potpisuje predsjednik, a onda suglasnost na tu odluku daje dvoje dopredsjednika. On, međutim, strahuje da bi u konačnici predsjednica mogla popis s potpisima predsjednice i jednoga dopredsjednika dostaviti Zastupničkom domu koji bi onda, po njemu, izabrao nezakonitu Vladu.

Najveći, međutim, ispit za SDA-ovce, a na čemu su pali, bilo je okupljanje na prosvjedu ispred Ureda visokog predstavnika. Tamo su se okupili aktivisti SDA i Demokratske fronte. Oko tisuću njih. Okupili su predstavnici braniteljskih organizacija koje nadzire SDA, kao i službenici Islamske zajednice bliski ovoj stranci. Na plakatima su okupljeni imali prekrižene fotografije visokog predstavnika Christiana Schmidta, kao i američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja. Na skupu su govorili radikalni aktivisti Azra Zornić, Suad Đozić i Adil Kulenović.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

POVEZANO

(VIDEO) PROSVJED ISPRED OHR-A: Bore se protiv ‘aparthejda’ i puna im usta UZP-a; pogledajte reakcije twitteraša

Odgovori