Stojanović (SDP) uputio otvoreno pismo Nikšiću, Čoviću i Ogreševiću, evo što traži

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, nakon što nije dao potpis za imenovanje nove Vlade FBiH, uputio je otvoreno pismo liderima SDP-a, HDZ BiH i NES-a u kojima je iskazao svoje zahtjeve. Stojanović je naveo da ne želi da nova Vlada FBiH za koju treba dati suglasnost započne rad opterećena aferama i kompromitiranim kadrovima. U Stojanovićevom pismu stoji:

– Uvažena gospodo, obraćam vam se ovim putem sa zahtjevom da još jednom preispitate Vaše prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti s istim, izazvali određene negativne reakcije. Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate je li opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete.

Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugeriram Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije.

Zatim, da se obratite Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Središnjem izbornom povjerenstvu, s ciljem razjašnjenja dvojbe u pogledu navedenih kandidata.

Imajući u vidu našu političku i koalicijsku opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicijskih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, ne manje bitno očekujem da nam dostavite i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom razdoblju.

Očekujem da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju – naveo je Stojanović u pismu.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)