Još jedna nova knjiga prof. Artura Bagdasarova u Hrvatskoj

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Hrvatski iz drugoga kuta

U Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi (HSN), koja djeluje od 1992. godine u Zagrebu, izišla je knjiga prof. Artura Bagdasarova – Hrvatski iz drugoga kuta (193 str.). U tiskanoj djelatnosti Hrvatska sveučilišna naklada usmjerena je na objavljivanje znanstvene i stručne literature te vrijednih djela od kulturološke i povijesne važnosti za hrvatsku čitateljsku publiku, u što se svakako ubraja i najnovija knjiga prof. Artura Bagdasarova. Urednica je knjige ravnateljica HSN-a Anita Šikić, a recenzenti su akademik August Kovačec i prof. dr. sc. Mile Mamić. Knjiga je izišla uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Zaklade HAZU.

Hrvatski iz drugoga kuta

Hrvatski iz drugoga kuta sedma je knjiga Artura Bagdasarova na hrvatskom jeziku, a izravno joj prethode Pogled iz Rusije (Rijeka, 2014.) i Hrvatski jezik: pogled iz Rusije (Moskva, 2020.). Sadrži različite jezikoslovne radove (ukupno 23 članka) koji su od 2014. do 2022. godine objavljeni u časopisima i novinama FilologijaJezikKoloKroato­logija, na Portalu Hrvatskoga kulturnoga vijeća i drugim hrvatskim medijima te neobjavljene tekstove. Radovi obuhvaćaju teme iz područja leksikologije, leksikografije, pravopisanja i jezične politike u razdoblju druge Jugoslavije, a dio njih pripada raspravama ili jezičnim savjetima. U knjizi su također predstavljeni članci o razlikama između hrvatskoga i srpskoga standardnoga jezika. Na kraju knjige navedena je literatura, bilješka o autoru i kazalo s popisom objavljenih tekstova.

Bagdasarov23

Artur Bagdasarov hrvatskoj je stručnoj javnosti već odavno poznat. Njegove mnogobrojne znanstvene i kulturološke članke možemo čitati u hrvatskim stručnim publikacijama i na mrežnim stranicama. Prema učestalosti pojavljivanja i broju objavljenih priloga jedan je od najproduktivnijih inozemnih filologa kroatista i trenutačno zasigurno vodeći kulturolog armenske baštine u Hrvatskoj. Većinu svojih članaka, osvrta i priloga objavljuje na našem Portalu Hrvatskoga kulturnoga vijeća. Za afirmaciju kroatistike i hrvatskoga jezika u Rusiji dobio je za 2009. godinu nagradu INA-e, koja mu je uručena u Zagrebu 8. listopada 2010. Stručne i znanstvene radove objavljuje od 1985. godine u hrvatskim i ruskim jezikoslovnim časopisima, tjednicima, zbornicima i dr. Objavio je više od tristo radova: knjiga, priručnika, članaka, prikaza i dr. priloga. Autor je dvadesetak knjiga iz područja kroatistike i armenske kulturne baštine: Rusko-hrvatsko-srpski / hrvatsko-srpsko-ruski rječnik razlika (Moskva, 1989., 1991., 1998.); Kratkij učebnyj slovar’ različij (Moskva, 1990.); Hrvatskij razgovornik (Moskva, 2006.); Horvatskaja grammatika (Moskva, 2006.); Horvatskij literaturnyj jazyk vtoroj poloviny 20 veka / Hrvatski književni jezik druge polovice 20. stoljeća (Mo­skva, 2004.); Hrvatski književni jezik i njegova norma (Rijeka, 2010.); Horvatskij dlja načinajuščih / Hrvatski za početnike (Sankt-Peterburg, 2011.); Elementarnaja grammatika horvatskogo jazyka (Moskva, 2012.); Horvatsko-russkij slovar’ Hrvatsko-ruski rječnik (Moskva, 1999., 2003., 2007., 2013., 2022.); Pogled iz Rusije (Rijeka, 2014.); Armenija – domovina svetoga Vlaha (Dubrovnik, 2015.; u suautorstvu s V. Lupisom); Armenske poslovice (Split, 2016.); Armenija – Noina zemlja. Kultura i povijest (Zagreb, 2018.); Hr­vatski jezik. Pogled iz Rusije (Moskva, 2020.); Armenska Katolička Crkva. Kratki pregled (Zagreb, 2021.) i dr.

Čestitamo hrvatskomu prijatelju prof. Arturu Bagdasarovu na novoj knjizi i želimo mu daljnji uspjeh u stvaralaštvu.

(hkv)/https://www.hkv.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)