Župan Jelić o Plenkovićevu HDZ-u na vlasti: Unutar zemlje klijentelizam i dalje vlada!

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

Iz cijelog intervjua za portal direktno.hr – bez ulaženja u to za što je, s kim je i što može na hrvatskoj političkoj pozornici donijeti Jelić, koji je najavio osnivanje nove stranke – vrijedi poradi bistrenja sadašnje situacije izdvojiti i bez komentara citirati dva zaključna pitanja i odgovora.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić (r. 1976.) atipičan je političar. On je kao nestranački čovjek u svibnju 2021. godine pobijedio u drugom krugu izbora sa 60,87 posto glasova dotadašnjeg dugogodišnjeg župana Gorana Pauka, HDZ-ovca i prononsiranog simbola tamošnjeg načina političkog upravljanja. Prije dužnosti župana, bio je gradonačelnik Knina. Na to je mjesto došao kao prvi nestranački gradonačelnik u povijesti toga grada nakon što je na izborima pobijedio HDZ-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Josipu Rimac, simbol hadezeovskih pogodovanja, mućki, muljanja, malverzacija, interesnih umreživanja i narušavanja zakonitosti najprije u Kninu, a zatim i na razini hrvatske države.

Osim toga, Jelić je doktor molekularne biologije i bivši dekan veleučilišta Marko Marulić. Završio je molekularnu biologiju na PMF-u u Zagrebu, a g. 2000. otišao je u Kiel, na sveučilište Christian Albrecht. Nakon toga se g. 2002. sa skupinom postdiplomaca prebacio u München, na sveučilište Ludwig Maximillian, jedno od najboljih na svijetu, 48. po rangu; biološki fakultet tog sveučilišta na kojem je Jelić i doktorirao najbolji je u Njemačkoj. Nakon toga vratio se krajem listopada 2003. u domaju, u Knin, no prvu godinu bio je bez posla.

U intervjuu Andree Latinović s njim za direktno.hr, kao poticaj da se uključi u politiku naveo je anegdotu sa svojom tada desetogodišnjom kćeri, učenicom koja je svojim roditeljima kada su uvjeravali glede neke vršnjačke prepirke da „pametniji popušta“ uzvratila: „Tata, Pero Kvržica [lik iz Lovrakova dječjeg romana „Vlak u snijegu“] kaže: ’Kad bi pametniji stalno popuštali, budale bi upravljale svijetom!’“

Iz cijelog intervjua – bez ulaženja u to za što je, s kim je i što može na hrvatskoj političkoj pozornici donijeti Jelić, koji je najavio osnivanje nove stranke – vrijedi poradi bistrenja sadašnje situacije izdvojiti i bez komentara citirati dva zaključna pitanja i odgovora. Evo ih:

“Što mislite o HDZ-u i premijeru Plenkoviću?

HDZ je najveća hrvatska stranka i zasluge te stranke za neovisnost Hrvatske su neosporne, no došlo je do političke dekadencije uzrokovane gušenjem prava članova na stav i razmišljanje. Samim time sposobni se više niti ne javljaju, jer smatraju da ne mogu ništa učiniti, već samo postati predmet “iživljavanja” podobnih i ograničenih koji drže poluge moći.

Ova je situacija iznimno loša za Hrvatsku i ako se nastavi da HDZ i dalje upravlja državom na svoj način, završit ćemo u političkom sustavu koji neće biti demokracija kakvu želimo. Država ide u krivom smjeru i model ”zarobljenih institucija” od strane jedne stranke trebamo pretvoriti u ”institucije svima otvorene”. Upravo zbog tog osjećaja beznađa rapidno gubimo i mlade obrazovane sugrađane.

Što se tiče premijera Plenkovića, on je uspješan na međunarodnom planu i to je dobro, no unutar zemlje, a u suštini je to odraz stanja same stranke, jednostavno se ništa nije dogodilo. Klijentelizam koji je temelj korupcije i dalje vlada, a stvarno ne znam nema li on dovoljno moći da sve to počisti, ili se radi o tome da ne želi.

Zato je potrebna promjena i to smo dokazali u svojim sredinama. Kada smo im oduzeli mogućnost da koriste javne resurse za svoje stranačke klijentelističke interese, jednostavno su nestali.

A kako opisujete oporbu?

Oporba nije prepoznata od strane glasača i ne dobiva njihovo povjerenje jer nema jasno definirane ciljeve, osim smjene HDZ-a. Dosta je tu lutanja i izostanka dugoročne vizije pa takva agenda građanima ne ulijeva povjerenje.”

Povezano:

VIDEO Podcast Velebit – dr. sc. Tado Jurić: Hrvatska u okovima beskrupuloznih političkih psihopata i korumpiranih konformista

Nenad Piskač: Bandićev stil vladanja ogledalo je etablirane Hrvatske

Direktno.hr/direktno.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)