Featured Video Play Icon

Prosvjednici bacali dimne bombe na zgradu Vlade Kosova

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Crne dimne bombe bacane su na zgradu Vlade Kosova na prosvjedu protiv sporazuma u Ohridu, kojim se srpskoj zajednici daje, kako su naveli, teritorijalna autonomija, javlja Anadolija.

Stotinjak sudionika prosvjeda, koji je organizirala Socijaldemokratska stranka, okupili su se na trgu Zahir Pajazati, pa su u tišini marširali do zgrade Vlade Kosova na trgu Skenderbeg. Nosili su slike kosovskih čelnika Albina Kurtija i Glauka Konjufce s dugačim nosevima, aludirajući da su lažovi kao Pinokio.

Ispred Vlade su najprije poskidali kosovske zastave i postavili bijele, čime su poručili da se premijer Kosova Albin Kurti predao.

Lider izvanparlamentarne Socijaldemokratske stranke i bivši Kurtijev saborac u Pokretu Samoopredeljenje, Dardan Molliqaj održao je govor u kome je kazao da je sporazum Kosova i Srbije, iz Ohrida, loš. On je rekao da nitko na Kosovu ne veruje da treba formirati politički, paralelni i etnički entitet.

On je optužio premijera Albina Kurtija da je promijenio stavove i da sada više voli vlast, nego državu. Optužio ga je da je Zajednicu općina sa srpskom većinom, kojoj se protivio dok je bio u oporbi, iskoristio za napad na političke protivnike i sada pokušava da je zove samomenadžiranje.

– Nema imena koje zamjenjuje ono što se događa na Kosovu, a ono šta se događa je jasno, to je teritorijalna etnička autonomija za srpsku zajednicu na Kosovu. Također, autonomija ili posebne zone, koje imaju eksteritorijalni karakter, oko pravoslavnih crkava i manastira. Vjerujem da će njegov put od Zajednice do samomenadžiranja ostati kao svjedok vremena i ove Vlade, da je Albin promijenio prezime. Od Kurtija Albin se sada preziva Zajednica i sada je Albin Zajednica – kazao je Molliqaj.

Prosvjed je završen bacanjem crnih dimnih bombi na zgradu Vlade Kosova, koja je učinila “sumornom perspektivu i budućnost Kosova” i pozvani su građani da se suprotstave sporazumu iz Ohrida. Prosvjed je završen mirno.

 

hms.ba/ https://hms.ba  /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori