U Zagrebu se otvara Centar za njemačke i europske studije, a u Njemačkoj Croaticum

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

REKTOR Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić i predsjednik Sveučilišta u Regensburgu Udo Hebel potpisali su danas u Zagrebu sporazum o osnivanju studijskih centara u ta dva grada s ciljem produbljivanja znanstvenih i akademskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

Zagreb će tako dobiti Centar za njemačke i europske studije pri Sveučilištu u Zagrebu, dok će na Sveučilištu u Regensburgu biti otvoren Croaticum – Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik. To će biti prvi Croaticum u zemljama njemačkoga govornoga područja, a ocjenjuje se kako je to i povijesni iskorak za hrvatski jezik u slavistici na njemačkom govornom području.

“Centar će imati važnu ulogu u produbljivanju znanstvenih i akademskih odnosa “

Na svečanosti upriličenoj u auli Sveučilišta u Zagrebu, rektor Lakušić istaknuo je kako potpisivanje ovog pakta predstavlja važan trenutak za zagrebačko sveučilište, koje će tako postati prvo sveučilište u ovom dijelu Europe na kojemu postoji Centar za njemačke i europske studije. Također je to pokazatelj da je Sveučilište u Zagrebu prepoznato kao dio mreže izvrsnosti vodećih europskih sveučilišta, rekao je rektor.

Centar za njemačke i europske studije zajednička je institucija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Regensburgu s regionalnim fokusom na jugoistočnu Europu.

Rektor Lakušić istaknuo je da će Centar imati važnu ulogu u produbljivanju znanstvenih i akademskih odnosa između Hrvatske i Njemačke te će pridonijeti razvoju i provedbi europski orijentiranih i interdisciplinarnih istraživačkih projekata i studijskih programa, a dodatno će akademsko povezivanje omogućiti i osnivanje centra Croaticum u Regensburgu.

Predsjednik Sveučilišta u Regensburgu Udo Hebel kazao je kako to sveučilište ima dugu tradiciju suradnje sa zemljama istočne i jugoistočne Europe i njihovim sveučilištima, a Sveučilište u Zagrebu, kako je napomenuo, oduvijek je imalo središnje mjesto u toj mreži.

Prvi Croaticum u Njemačkoj

Centar Croaticum bit će prvi takve vrste u Njemačkoj, naglasio je. “Uvjereni smo da će ta nova institucija ključno pridonijeti suradnji između Njemačke, Bavarske i Hrvatske u svim područjima. Riječ je o institutu za jezik, ali jezik je ključ suradnje u svim područjima”, kazao je Hebel. Najavio je usku suradnju dvaju centara te izrazio svoje uvjerenje u obećavajuću budućnost.

Kao izaslanik predsjednika vlade RH potpisivanju je nazočio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. “Ovo je veliki dan za širenje akademske ponude obaju sveučilišta kao i za produbljivanje hrvatsko-njemačke znanstvene suradnje te jačanje akademske suradnje u Europi općenito, a posebno u jugoistočnoj Europi”, rekao je Grlić Radman.

Ovakve su suradnje od posebnog značaja danas, smatra ministar, jer daju “znak da europska ideja ide dalje i da nećemo dozvoliti da mračna strana europske povijesti prevlada”.

O Centru za njemačke i europske studije kraća izlaganja održali su budući voditelj Centra Siegfried Gehrman, direktor Leibnitz instituta za istočnu i jugoistočnu Europu Ulf Brunnbauer te prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu Jurica Pavičić.

HINA/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)