SVETAC DANA “Sveti papa Zaharija “

Vrijeme:2 min, 7 sec

15.ožujka

Spisi ga spominju kao veoma obrazovanu osobu, ljubitelja umjetnosti i pjesništva, imao je sklonost meditaciji, bio je miroljubiv i s puno lijepih ideja – čovjek dijaloga i dogovora

Sveti Zaharija bio je podrijetlom od grčke obitelji koja je živjela u donjoj Italiji (Kalabriji). Još kao đakon bio je suradnik pape Grgura III., pa je godine 732. bio supotpisnik sinodalnih dekreta. On je posljednji papa Sirijac. Za papu je izabran 3. prosinca 741.g. Spisi ga spominju kao veoma obrazovanu osobu, ljubitelja umjetnosti i pjesništva, imao je sklonost meditaciji, bio je miroljubiv i s puno lijepih ideja – čovjek dijaloga i dogovora.

Srećom, poslije razgovora Pape s kraljem, on odustaje od daljnjih osvajanja i zauzimanja Rima. Kralj čak vraća Crkvi već osvojeno u Rimu i Raveni.

Zaharija je imao dosta uspjeha i u pregovorima s Rathisom, Liutprandovim nasljednikom. Njega je odgovorio od osvajanja Perugie i Monte Cassina. Poboljšao je odnose i s Francima. Oni su pozvali Papu za sudca u sporu oko nasljedstva i vlasti Merovinške dinastije. Sporili su se sinovi Karla Martela: Karlman i Pipin Mali. Papa je trebao odlučiti komu će od njih dvojice pripasti kraljevska titula. Zaharija je bio mišljenja da je Karlman lijenčina i nesposoban za položaj na tom mjestu. Stoga je Papa bio na strani Pipina Maloga, te mu je 751. god. podario kraljevsku titulu.

Tada se u povijesti prvi put dogodila papina investitura ili postavljanje vladara. Tim činom Papa se othrvao utjecaju Bizanta. On je postupio prema načelu pro bono Ecclesiae – za dobrobit Crkve.

Kasnije će mnogi pape postupati prema istom načelu.

Papa obnavlja, povećava i ukrašava lateransku palaču. Zato neki nazivaju Lateran i Velikom kućom ili čak Zaharijinom kućom.

Papa sv. Zaharija imao je velike zasluge i na užem području crkvenog života. U Rimu je održao više crkvenih sabora. Osobita mu je pri tom bila želja produbiti vjeru svećenika i vjernika, te učiniti njihov život što više iskreno kršćanskim.

Sveti papa Zaharija umro je 15. ožujka 752. godine u Rimu. Pokopan je u kripti bazilike sv. Petra.

 

https://www.bitno.net/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori