Deutsche Welle: Xi predbacuje SAD-u tlačenje Kine

Vrijeme:2 min, 27 sec

Napetosti u američko-kineskim odnosima

Kineski šef partije i države Xi Jniping kritizirao je, po navodima kineskih državnih medija, Xi JingpingSjedinjene Američke Države predbacivši im „tlačenje” njegove zemlje. Zapadne zemlje su pod vodstvom SAD-a Kinu „potpuno izolirale, okružile i potlačile, što je razvitak naše zemlje dovelo pred nikad veće izazove”, rekao je Xi u govoru pred delegatima Političke konzultativne konferencije kineskog naroda, a prenosi kineska državna novinska agencija Xinhua. Ta konferencija se obično održava istovremeno kad i zasjedanje Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu.

Kina je proteklih godina bila suočena s nizom novih prepreka, koje su prijetile usporavanjem gospodarskog napretka. Kina mora imati „hrabrosti boriti se” s obzirom na „dalekosežne i kompleksne promjene kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini”, rekao je 69-godišnji šef države koji se trenutno nalazi pred početkom svoga trećeg mandata.

Ministar vanjskih poslova upozorava SAD na „katastrofalne posljedice”

Slično je mišljenje izrazio i kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang. Pred novinarima je slikovito izjavio da, ako SAD „ne stane na kočnicu nego i dalje bude slijedio pogrešni put”, ni sigurnosne ograde neće moći spriječiti izlijetanje iz kolosijeka. Onda bi sigurno prijetila opasnost „konflikata i konfrontacija”, rekao je šef kineske diplomacije i upozorio na „katastrofalne posljedice”.

Po Qinovim navodima SAD vidi Kinu kao svoga glavnog suparnika i kao ozbiljnog geopolitičkog izazivača. Posljedica te pretpostavke je da je američka politika prema Kini potpuno skrenula s „racionalnog puta”, kaže on. Washington govori, istina, o natjecanju, ali u stvarnosti želi Kinu tlačiti na svim područjima, zaključuje kineski ministar vanjskih poslova.

Brojne sporne teme

Kina i SAD su žestoki gospodarski suparnici. Sporne teme između Washingtona i Pekinga su trgovina i ljudska prava. Sad KinaOsim toga tu je i obaranje jednog kineskog balona iznad istočne obale SAD-a, koji je po navodima Bijele kuće služio za špijunažu. Kina to opovrgava.

I s obzirom na Tajvan u posljednje su se vrijeme osjetno pogoršali odnosi između Kine i SAD-a. Američki predstavnici su u više navrata upozoravali na moguću kinesku invaziju na Tajvan. Kina smatra Tajvan dijelom Narodne Republike Kine, iako je Tajvan faktično neovisan.

U vezi s Tajvanom kineski ministar vanjskih poslova Qin je zahtijevao od SAD-a da se ne miješa „u unutarnje stvari” Kine. On je osudio američke isporuke oružja Tajvanu. „Mi ćemo i dalje s najvećom iskrenošću i trudom raditi na ponovnom ujedinjenju”, rekao je ministar. Ali, Kina si zadržava pravo „poduzeti sve nužne mjere”, ponovio je Qin poznato kinesko sjatalište.

SAD dopustio isporuke oružja Tajvanu

Sjedinjene Države su nedavno odobrile planiranu isporuku oružja Tajvanu u vrijednosti od 619 milijuna dolara (oko 582 milijuna eura), a među tim oružjem se nalazi i nekoliko stotina raketa.

Na Političkoj konzultativnoj konferenciji kineskog naroda će delegati vjerojatno kao i obično jednoglasno prihvatiti odluke vladajuće Komunističke partije Kine. Tako se smatra sigurnim da će biti potvrđen treći mandat kineskog šefa partije i države Xija Jinpinga. Time će biti učvršćena njegova pozicija kao najmoćnijeg šefa države od Mao Zedonga (tradicionalno Mao Ce-tunga).

Deutsche Welle/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori