Rusi sve bliže okruživanju Bahmuta, vode se žestoke borbe: ‘Ovdje je klaonica’

Vrijeme:3 min, 28 sec

 

Borbe za Bahmut na istoku Ukrajine teške su i iscrpljujuće za obije strane. Rusija nastoji odrezati sve pristupne puteve gradu i ne broji živote koje gubi u svojim nastojanjima da ga osvoji. Ukrajinici još ne naređuju povlačenje, ali cilj im je nanjeti Rusima što više štete, a ne nužno zadržati grad

Ruska je artiljerija ovog petka gađala posljednje slobodne opskrbne linije koje vode u i iz Bahmuta. Cilj ruske vojske bio je potpuno okruživanje grada čime bi došli korak bliže prvoj značajnijoj pobjedi u posljednjih šest mjeseci. Jevegnij Prigožin, vođa plaćeničke postrojbe Wagner, ustvrdio je da je nakon više od sedam mjeseci napada potpuno porušen, a za ulazi i izlaz iz gotovo opkoljenog grada je ukrajinskoj vojsci preostala jedna cesta. Prema pisanju Reutersa, Rusija intenzivno bombardira sve zapadne izlaze iz grada kako bi zarobili ukrajinske vojnike koji se nalaze u gradu. Neki su važni mostovi, kao onaj u mjestu obližnjem mjestu Hromove, već uništeni.

Ukrajinski vojnici nastoje popraviti oštećene ceste. Dodatne postrojbe uočene su kako se kreću prema frontu, stoga je moguće pretpostaviti da Ukrajina još ne namjerava prepustiti grad. Zapadno od grada traje iskapanje novih rovova i priprema obrambenih pozicija. Ruska novinska agencija RIA objavila je video boraca za koje tvrdi da su članovi Wagnera u oštećenom industrijskom postrojenju. Jedan od muškaraca na snimci govori kako ukrajinska vojska uništava infrastrukturu naselja u okolici Bahmuta da bi onemogućila okruživanje. Oleksandar Sirski u petak je posjetio Bahmut kako bi iz prve ruke dobio izvješća zapovjednika na terenu i uvid u mogućnosti unaprjeđenja obrambenih sposobnosti. Denis Jaroslavski, zapovjednik ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za Espreso TV da je pojedinim jedinicama naređeno premještanje kako bi zauzele sigurnije pozicije. Stanje u gradu opisao je riječima: “Klaonica na obije strane.”

 

Ukoliko osvoje Bahmut, čija je predratna populacija brojila oko 70 tisuća stanovnika, to će Rusiji biti prva bitna pobjeda u jeku zahtjevne zimske ofenzive za koju su mobilizirali stotine tisuća rezervista. U slučaju takvog razvoja događaja Rusija bi grad koristila kao bazu u nastojanjima da okupira Donbas, bitnu industrijsku regiju, čije je osvajanje jedan od najvažnijih ciljeva vlasti u Moskvi. Predratni Bahmut bio je poznat po rudnicima soli i gipsa. Ukrajinska vojska gradu ne pridaje veći strateški značaj, ali bi visok broj ljudskih žrtava na ruskoj strani tijekom ovog napada, mogao bitno utjecati na nastavak rata

Omča se steže

“Jedinice privatne vojne postrojbe Wagner gotovo su okružile Bahmut”, rekao je Jevgenij Prigožin u videu za kojeg se pretpostavlja da je snimljen na krovu zgrade u naselju 7 kilometara sjeverno od gradske jezgre. “Preostaje im jedan pravac za izlazak. Omča se steže.”  Pozvao je Volodimira Zelenskog da naredi povlačenje i spasi živote vojnika. Potom su na snimci prikazana tri zarobljena Ukrajinca, stariji muškarac i dvojica mladića, koji mole da ih se pusti kući. Robert Brovdi, zapovjednik ukrajinske jedinice koja upravlja dronovima, poznat i pod nazivom “Mađar”, na društvenim je mrežama objavio video u kojem kaže kako je njegovoj jedinici naređeno trenutačno povlačenje. Kaže da se na području Bahmuta borio 110 dana.

Volodimir Nazarenko, zapovjednik u Ukrajinskoj državnoj gardi, rekao je za NV Radio da je stanje kritično i da su borbe danonoćne.  “Ne mare za gubitke koje trpe u napadima. Zadatak naših postrojbi u Bahmutu je nanijeti im što više štete. Svaki metar ukrajinske zemlje košta stotinu neprijateljskih života”, kazao je Nazarenko i dodao: “Tamo bi moglo biti više Rusa, nego što mi imamo komada streljiva.”

Tijekom posljednjih dana u Rusiji vlada sve veća uzbuna zbog vlastite ranjivosti. Moskva je zabilježila više napada dronovima na mete duboko u ruskom teritoriju, a potom i prodor naoružanih jedinica na rusko tlo ovoga četvrtka. Vladimir Putin je Sigurnosnom vijeću naredio pojačanje “antiterorističkih mjera”. U međuvremenu, Zelenski je posjetio ozlijeđene vojnike u vojnoj bolnici u Lvivu. Jedan vojnik, rukujući se s predsjednikom, ispričao se jer nije sposoban ustati. “U redu je”, odgovorio je Zelenski: “Doći će i taj čas.” Ukrajinski predsjednik nije odavao detalje o borbama u Bahmutu u obraćanju putem video poziva, ali se zahvalio vojnicima na hrabrosti.

VIDEO: Gost kod Solovjova: Zapad se neće raspasti, a mi moramo dopustiti i naš poraz

 

Vecernji.hr/ https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)