MAĐARSKI PREMIJER ORBAN/Trebamo osnovati novi NATO, ali bez jedne članice

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Europsku uniju da stvori sigurnosno tijelo poput NATO-a, ali bez Sjedinjenih Američkih Država.

“Europski NATO bio bi rješenje. Već sam ga predložio 2012.”, istaknuo je Orban u intervjuu za švicarski tjednik Die Weltwoche, dodavši da bi europske zemlje trebale biti spremne braniti se same. “SAD i EU plaćaju različitu cijenu rata i zadnju riječ u svemu imaju Amerikanci, a ne Europljani”, dodao je.

U istom intervjuu Orban je zaključio da bi Moskva mogla imati poteškoća u sljedeće dvije-tri godine. No, dodao je, “situacija će se opet promijeniti nabolje jer Rusi znaju učiti i prilagođavati se poteškoćama i ne treba ih podcjenjivati”. Ruski mediji oduševljeno su prenijeli ove Orbanove izjave.

Orban, inače jedan od rijetkih Putinovih saveznika u Europi, u nedavnom je obraćanju javnosti rekao da Europa tone u rat.

“Svi vidite da nas žele uvući u rat i žele da se pridružimo proratnim zemljama”, rekao je. Ponovio je kako njegova zemlja svakog dana mora trpjeti provokacije. “Tražim od vas da ne nasjedate na provokacije i trebamo se držati interesa Mađarske u političkoj areni”, dodao je.

Orban je poručio kako njegova vlada “s ozbiljnom zabrinutošću promatra” kako Europa postupno “tone u rat”, napominjući da nekoliko zemalja šalje tenkove i razmišlja o tome da Ukrajini dostavi borbene zrakoplove.

Rekao je da je čak bilo onih koji su željeli poslati vojsku u Ukrajinu. Istaknuo je kako su Mađari na izborima u travnju prošle godine, što je potvrdila i vladina javna anketa, odlučili da Mađarska “ostane izvan rata” i da ne isporučuje oružje.

Kineski mirovni plan nazvao je važnim, dodavši da ga Mađarska podržava. Naglasio je da su zemlje poput Mađarske, koje moraju uvoziti većinu svoje energije, posebno “izmučene inflacijom”.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori