SVETAC DANA “Sveta Kunigunda”

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

03.ožujka

Carica, zaštitnica Litve.

Danas slavimo svetu Kunigundu iz Luksemburga, caricu Svetog Rimskog Carstva i zaštitnicu Litve.

Kunigunda je rođena oko 975. godine kao jedno od jedanaestero djece luksemburškog grofa. U dobi od dvadeset i četiri godine udala se za tadašnjeg bavarskog vojvodu Henrika II., koji je kasnije postao carem. Prema legendi, Kunigunda je željela postati redovnicom, pa brak nikad nije konzumiran, odnosno ona i suprug živjeli su djevičanski i u braku.

Kada joj je muž postao carem, Kunigunda je okrunjena za caricu u Rimu. Čini se da je bila politički aktivna. Djelovala je kao bliska suradnica i savjetnica suprugu, te je sudjelovala i na carskim vijećanjima. Bila je i aktivna u podupiranju crkve i osnivanju samostana. Kada joj je umro suprug, postala je regentica do izbora novog cara.

Godinu nakon careve smrti povukla se u samostan benediktinki koji je sama osnovala. I ondje je nastavila s pomaganjem siromašnima i bolesnima. Umrla je na današnji dan 1040. Sahranjena je pored muža u katedrali u Bambergu, koju su sami osnovali. Svetom ju je proglasio papa Inocent III.

O njezinu životu postoje mnoge legende. Jedna od njih priča kako su caricu nepravedno optužili za preljub. Da bi dokazala svoju nevinost, carica je bosonoga prešla preko užarenik raonika. U ikonografiji je zato najčešće prikazuju upravo s raonikom, dijelom pluga kojim se ore zemlja.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori