Featured Video Play Icon

KONAKOVIĆEV ZAMJENIK ZVIZDIĆ UVJEREN/Trakavica oko formiranja vlasti u FBiH završit će vrlo brzo

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika stranke Narod i pravda Denis Zvizdić izjavio je za BHRT da je Osmorka nova politička paradigma i nova politička praksa koja želi unaprijediti stanje u Bosni i Hercegovini i raditi ubrzano na realizaciji članstva u EU i NATO savezu.

Govoreći o neformiranju vlasti u Federaciji BiH, sugovornik BHRT-a, napominje da su insistiranja SDA u potpunoj suprotnosti s načelima parlamentarne demokracije.

– Ne formira vlast stranka koja je dobila najveći broj glasova nego vlast formira ona koalicija koja uspije dobiti većinu u nadležnom parlamentu, u ovom slučaju u Parlamentu FBiH. Mi nismo monarhija, nego parlamentarna demokracija i onaj tko ima većinu taj ima potpuno demokratsko pravo formirati izvršnu i zakonodavnu vlast – poručio je Zvizdić.

Trakavica će završiti brzo

Kaže da očekuje da će “trakavica o formiranju vlasti završiti vrlo brzo”.

– To je u nekom roku od 30-tak dana. Svi su očekivali da bude do kraja veljače formirana vlast, ali su nastupile određene blokade. Očekujem sazrijevanje od vrha SDA koja mora vratiti svoj politički dignitet i reći da u ovom trenutku nema koalicijski kapacitet, za formiranje Vlade FBiH i prepustiti onoj grupaciji stranaka koje to imaju – dodao je Zvizdić.

Ponovio je da SDA nije imala snage ni kapaciteta formirati opet vlast na državnoj razini.

Spomenuo je i Komšićevu Demokratsku frontu (DF) u kontekstu da je “satelit Stranke demokratske akcije”.

– Trojka je više puta pružila ruku suradnje DF-u na svim razinama. Očekivalo se da će DF uspjeti odvojiti se od SDA i priključi Osmorki, vidimo po istupima ljudi iz vrha DF-a da se to nije dogodilo. SDA u svakom svom nastupu uzima DF kao dio njihove koalicije, iako ne postoji neki koalicijski sporazum, iako se nitko iz DF-a nije službeno opredijelio da su oni u koaliciji sa SDA – rekao je Zvizdić, napomenuvši da je narativ DF-a vrlo sličan narativu SDA.

Mržnja prema BiH

Kaže da bi volio “da mu netko u Bosni i Hercegovini kaže šta je Četvorka prepustila i dala HDZ-u i SNSD-u, a da to oni nisu imali u prethodnom mandatu?”

– Recite nam, koju to agenciju, direkciju, proces, zakon, smo dali njima? Treba naravno građane podsjetiti, a što SDA i DF kriju, tko je bio u koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om u prošlom mandatu – upitao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, nikada neće biti isporučen Izborni zakon koji odgovara samo jednom narodu ili HDZ-u.

– Nećemo nikada otići ispod linije kada govorimo o državnoj imovini, a nećemo napustiti naš put u europske i NATO integracije, niti ćemo raditi nešto na štetu Bošnjaka kao političkog naroda – precizirao je Zvizdić.

Na pitanje novinara, što misli o Dodikovim prijetnjama da će oni preispitati odnos sa Osmorkom ili da će uzeti nekoga drugoga za partnera, Zvizdić kaže da su to isprazne prijetnje.

– Ako misle da to mogu uraditi, moja poruka je bujrum. Što se tiče Milorada Dodika ja nikada nisam vjerovao i mislio da on može doživjeti tu pozitivnu metamorfozu u kojoj će raditi za interese BiH. On jeste čovjek metamorfoze ali ovaj put to je otišlo u jednu metastazu, kada govorimo o njegovoj neracionalnoj mržnji prema Bosni i Hercegovini i kreiranju fikcije da je RS država, što naravno nije – izjavio je Zvizdić dodavši da je RS samo administrativna jedinica unutar države Bosne i Hercegovine.

 

hms.ba/ https://hms.ba/  /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)