Indija pod pritiskom Zapada da osudi Rusiju zbog rata u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

“Iskustvo proteklih nekoliko godina – financijska kriza, klimatske promjene, pandemija, terorizam i rat – jasno pokazuje kako je globalno upravljanje podbacilo”, izjavio je u četvrtak, 2. veljače, indijski premijer Narendra Modi otvarajući sastanak ministara vanjskih poslova država članica G20.

Susrećemo se u vrijeme dubokih globalnih podjela. Svi imamo svoje stavove i svoje poglede na to kako riješiti ovu napetost. Međutim, kao vodeće svjetske ekonomije, imamo odgovornost i za one koji nisu u ovoj prostoriji.” O tome izvješćuje agencija FP.

Indija je željela da se njezino predsjedanje G20 ove godine fokusira na pitanja poput smanjenja siromaštva i financiranja vezanih uz klimatske promjene, ali ukrajinski je rat za sada istisnuo druge točke dnevnog reda, navodi agencija.

Iako će na današnjem ministarskom sastanku u istoj prostoriji sudjelovati američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, vjerojatnost njihovog međusobnog razgovora vrlo je mala, isto kao i za susret Blinkena i kineskog šefa diplomacije. Uostalom, Blinken je i uoči samog summita izjavio kako se s njiioma nema namjeru sastati. Istodobno, ministri zapadnih zemalja – preciznije iz kluba G7, strahuju da Kina razmatra opskrbu oružjem Rusije i oni namjeravaju iskoristiti ovaj summit da odvrate Peking od toga iako Kina negira takve svoje namjere.

Kako navodi FP, dugogodišnje sigurnosne veze Indije s Rusijom dovele su organizatora sastanka u četvrtak u “neugodan diplomatski položaj nakon što je odbio osuditi prošlogodišnju invaziju”.

Što se tiče Lavrova, on je jučer održao bilateralne sastanke s indijskim, brazilskim i turskim ministrima vanjskih poslova, a jutros i s kineskim šefom diplomacije.

Kako smo jučer objavili (vidi poveznicu ispod teksta) Sjedinjene Američke Države ispituju svoje bliske saveznike o mogućnosti nametanja novih sankcija Kini ako Peking pruži vojnu potporu Rusiji za njezin rat u Ukrajini.

Konzultacije, koje su još uvijek u preliminarnoj fazi, imaju za cilj pridobiti potporu niza zemalja, poglavito onih u bogatoj skupini G7, kako bi se koordinirala potpora svim mogućim ograničenjima.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)