SVETAC DANA”Sveti Gabrijel od Žalosne Gospe”

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Talijanski redovnik pasionist. Resila ga je vjernost redovničkom pravilu, duhu molitve i pokore, čistoći srca, a posebice ga je krasila pobožnost prema Majci Božjoj. Njegovo nevino srce, molitve, žrtve i iskajavanje grijeha za sebe i druge doveli su ga na glas svetosti. Pripisuju mu se mnoga čudesa, a njegov grob mjesto je hodočašća brojnih vjernika.

Danas je sv. Gabrijel od Žalosne Gospe. Resila ga je vjernost redovničkom pravilu, duhu molitve i pokore, čistoći srca, a posebice ga je krasila pobožnost prema Majci Božjoj. Žalosnu Gospu štovao je u duhu pasionističkog reda kojemu je pripadao. Gabrijel je rođen kao Francesco Passenti u Asizu 1. ožujka 1838. godine. Otac mu je bio guverner u Papinskoj državi, pa je s obitelji živio u različitim gradovima. Roditelji su mu se isticali iskrenom pobožnošću i besprijekornim kršćanskim životom te nije čudo da je još kao mali zadobio solidne vjerničke temelje. Otac mu se od 1841. trajno nastanio u Spoletu, a Francesco je tamo živio do rujna 1856. godine. Od obitelji je otišao s nešto više od 18 godina, jer je započeo redovnički život. Osobitu ljubav prema Majci Božjoj neki gledaju u tome što je u dobi od četiri godine ostao bez majke, pa je svu djetinju ljubav crpio i prenio na Nebesku Majku.

Nakon primanja u redovnički novicijat, otputovao je u Isola de Gran Sasso gdje je započeo studij filozofij, u čemu ga je omela blažena smrt 27. veljače 1862. Trideset se godina šutjelo o smrti ovoga mladog redovnika koji nije dospio primiti sve redove. Tek je 1891. godine njegov školski drug, poslije general reda pasionista, o. Franjo od Prežalosne, pokrenuo proces za Gabrijelovu beatifikaciju.

Papa Pio X. proglasio je Gabrijela blaženim 31. svibnja 1908. godine, a tom je činu bio nazočan Gabrijelov brat Mihael i duhovni vođa o. Norbert. Proces je nastavljen, pa ga je papa Benedikt XV. 13. svibnja 1920. proglasio i svetim. Gabrijel je proglašen i suzaštitnikom mladih u Katoličkoj akciji u Italiji. Papa Ivan XXIII. proglasio ga je zaštitnikom talijanske pokrajine Abruzzo. Njegov grob godišnje posjeti više od 600.000 hodočasnika.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)