NOVI ČEŠKI PREDSJEDNIK PAVEL/Ukrajina treba biti spremna na najgore, teritorijalne ustupke

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Novi češki predsjednik Petr Pavel u velikom intervjuu za ukrajinsku televiziju Suspilne rekao je da bi “Ukrajina trebala biti spremna i za najgore, pa i za teritorijalne ustupke”. “Lako je drugima reći Ukrajincima da se bore do posljednje kapi krvi. Lako je tako, ali to je vaša, a ne naša krv”, izjavio je Pavel.

Bivši NATO-ov general rekao je da je ogromna većina zapadnih lidera prilično optimistična po pitanju ukrajinskih izgleda u ratu protiv Rusije. No upozorio je i da treba biti spreman na najgore scenarije.

“Putinova odluka da napadne Ukrajinu mi je neshvatljiva”

“Iznenadila me do neke mjere silina otpora koju su Ukrajinci pružili agresoru. Prvo da vam kažem, ja zapravo uopće nisam u primisli imao da bi Rusija mogla napasti jer sve analize su upućivale da joj to ne bi bilo u nacionalnom interesu.

Dapače, to je najgora moguća odluka predsjednika Putina iz tog aspekta, ali očito je on drugačije mislio. Vjerojatno je očekivao da ukrajinska strana neće biti tako snažna i odlučna i da se Zapad neće ujediniti u svom odgovoru. Zasigurno je mislio da je ruska vojska najbolja i najbolje opremljena na svijetu”, kazao je Pavel dodajući da mu je ruska odluka o pokretanju invazije neshvatljiva.

Na pitanje hoće li Zapad doista davati podršku Ukrajini koliko god to bude trebalo, iako bi rat mogao potrajati dulje vrijeme, Pavel kaže da se treba nadati najboljemu, ali da treba biti spreman i na najgore.

“Ne trebamo poticati Ukrajinu na ustupke, ali moramo biti spremni i na najcrnje scenarije”

“To ne znači da bismo crnim scenarijima trebali davati prioritet, ali valja priznati da rat možda neće završiti ove godine, da se može pretvoriti u zamrznuti konflikt ili u neki drugačiji tip sukoba na različitim razinama. Valja biti spreman za to”, kaže Pavel.

“Nisam za to da potaknemo Ukrajinu na ustupke. Samo Ukrajina sama može donijeti takvu odluku jer tamo ne umiru naši ljudi, ne uništavaju naše gradove. S druge strane, nipošto ne bismo trebali Ukrajinu poticati da daje ustupke dok god postoje realne šanse za pobjedu. I stoga kažem: podržimo Ukrajinu svim sredstvima, ali budimo realni i dajmo samim Ukrajincima da donesu odluku o uvjetima pod kojima su spremni početi pregovarati”, govori Pavel.

“Zelenski nema drugog izbora”

Na kraju se kratko osvrnuo na mirovni plan predsjednika Zelenskog. On predviđa povratak svih okupiranih teritorija, uključujući i poluotok Krim, potpuno rusko povlačenje i plaćanje punih ratnih reparacija.

“Predsjednik Zelenski nema drugog izbora. Možete li zamisliti nekog lidera države na koju se vrši agresija koji bi rekao: ‘u redu, idemo prihvatiti gubitak teritorija’? Prirodno je da si je predsjednik Zelenski za cilj postavio oslobađanje cjelokupnog teritorija. To je potpuno normalno.

Ali, naravno, u trenutku kada se stvarnost pokaže drugačijom od one koju bismo željeli, u tom trenutku može doći do određenih prilagodbi. Ali, to je na Ukrajincima i vašem lideru da odluče, ne na nama”, zaključio je bivši NATO-ov general.

 

hms.ba/  https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori