SVETAC DANA”Sveti Donat Zadarski”

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

25.veljače

Zadarski biskup i diplomat. Jedan od najspominjanijih zadarskih svetaca. Bio je vješt diplomat, mudar čuvar grada i graditelj slavne crkve. Svojim zaslugama, duhovnom snagom i čudesima izdvaja se u nizu duhovnih osoba Zadarske nadbiskupije.

Zadar danas slavi svoga suzaštitnika sv. Donata, koji je bio biskup u Zadru krajem 8. i početkom 9. stoljeća. Istaknuo se posredovanjem između Franaka i Bizanta. Čini se da je u toj ulozi u Bizantu od cara Nicefora dobio moći sirmijske mučenice Anastazije, odnosno Stošije. Donat ih je pohranio u katedralu sv. Petra koja je poslije preimenovana u katedralu Sv. Stošije. Bio je sretne ruke što se tiče dobivanja moći mučenika, pa je tako dobio i moći sv. Krizogona (odnosno Krševana) te drugih svetaca.

Donat je umro oko 811. godine i ukopan je u velebnoj crkvi Presvetog Trojstva koju je kao biskup obnovio, a poslije je po njemu dobila ime i očuvana je do danas. Ta je crkva glasovita po svojoj umjetničkoj vrijednosti, a u minijaturi je oponašanje još čuvenije crkve Aja Sofija u Carigradu. Danas se u njoj izvode koncerti ozbiljne glazbe. Po volji zadarskog nadbiskupa Stelle, moći sv. Donata stavljene su 1622. godine pod glavni oltar u crkvi. Nakon provale Francuza u Zadar, moći su 1809. prenesene u katedralu sv. Stošije, u kojoj se nalaze i danas.

Danas je i sv. Tarzicije, carigradski patrijarh, koji je u tu službu izabran kao laik. Službu je želio odbiti, ali je bio primoran prihvatiti je. Zbog toga je primio sve redove, a službu patrijarha obavljao je savjesno, ponizno, odlučno i vrlo uspješno. Isticao se u obrani moralnih načela. Tako se vrlo odlučno suprotstavio caru Konstantinu VI. kad je htio otpustiti svoju ženu. To je sv. Tarzicija, dakako, koštalo progonstva. Carevi su tada vrlo jednostavno slali u progonstvo sve koji su im se suprotstavljali. Zbog nekih intriga car je izgubio, ne samo vlast, nego i život, pa se svetac mogao slobodno vratiti iz progonstva. Resila ga je iskrena i vjerna pobožnost prema Majci Božjoj. Tarzicije je carigradskom patrijaršijom upravljao 22 godine. Umro je na današnji dan 806. godine.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori