BIDENOVA SAVJETNICA BETH VAN SCHAACK/Samo je pitanje vremena kada će se Putinu suditi za ratne zločine

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Šanse da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sudi zbog rata u Ukrajini trenutno se mogu činiti malo vjerojatnim, ali izaslanica američkog predsjednika za međunarodno kazneno pravosuđe Beth Van Schaack kaže da bi međunarodna zajednica trebala “igrati igru na duže staze” dok vrši procjenu akumuliranih dokaza o ruskim ratnim zločinima, piše Sky News.

Samo je pitanje vremena kada će se Vladimiru Putinu suditi za ratne zločine, tvrdi izaslanica predsjednika Bidena za međunarodno kazneno pravosuđe.

Govoreći za Sky News, veleposlanica Beth Van Schaack rekla je da globalna koalicija država i međunarodnih pravnika zajedno radi na izgradnji slučaja protiv Rusije koji vodi sve do vrha piramide.

– Moramo povezati zločine koje vidimo na terenu, za koje imamo vrlo jasne digitalne dokaze, s onima na pozicijama komande i kontrole – rekla je ona. “Dakle, ide se prema gore u lancu zapovijedanja; tko je naredio ova kaznena dela? Tko je dozvolio da se počine? Tko je propustio da procesuira i istraži one koji se smatraju najodgovornijim? Tko je propustio da pravilno nadzire svoje podređene?”

– Sve su to pitanja na koje trebamo ponuditi jasne i nedvosmislene odgovore – rekla je Van Schaak.

Potraga za pravdom dolazi u trenutku kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda velikom većinom usvojila rezoluciju koja poziva na sveobuhvatan, trajan i pravedan mir u Ukrajini.

Oko 141 od 193 zemlje članice UN-a pozvale su Rusiju na povlačenje iz Ukrajine i na njenu odgovornost za ratne zločine.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori