SASTANAK OESS-A U BEČU/Latvijski političar ruskom izaslanstvu poručio: Je*ite se!

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

Latvijski političar bio je toliko bijesan što je moskovskoj delegaciji dopušteno prisustvovati sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Beču te je u jednom trenutku citirao ukrajinske branitelje Zmijskog otoka i poručio im: “Russian warship, go f*** yourself”.

Rihards Kols je tijekom svog izvanrednog i strastvenog govora rekao da je “sramotno” što je izaslanicima Vladimira Putina dopušteno prisustvovati skupu u Beču. Kols, koji je vidno kipio tijekom svog žustrog govora, rekao je da više ne može sjediti u istoj prostoriji s ruskim zastupnicima i ponašati se kao da se “ništa nije dogodilo” kada su tisuće Ukrajinaca ubijene otkako je Putin izvršio invaziju prije godinu dana, prenosi Direktno.

 

Kols je u jednom trenutku pokazao prema ruskoj delegaciji, optužujući ih da su ratni zločinci prije nego što je citirao ukrajinske mornare koji su prkosno branili Zmijski otok od ruske mornarice, a zatim je rekao: “Prenijet ću poruku delegaciji Ruske Federacije koja sjedi u ovoj sobi i citirat ću ukrajinske branitelje. Ruski ratni brode, *ebi se”. Psovku je ovaj latvijski političar izgovorio na ukrajinskom jeziku.

Ta poruka prkosa – koju su preko radija uzvikivali ukrajinski mornari nakon što su im Putinove trupe naredile da predaju Zmijski otok – postala je simbol ukrajinskog otpora suočenog s ruskom agresijom. Smatralo se da je 19 ukrajinskih vojnika na otoku mrtvo nakon što su ruske trupe na ratnom brodu Moskva bombardirale otok topničkom vatrom, no oni su nekim čudom preživjeli i dobili su nagrade nakon što su prošle godine vraćeni na ukrajinsko tlo u razmjeni zarobljenika.

Kols, sa svojom stolicom ogrnutom ukrajinskom zastavom, citirao je te vojnike tijekom sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju na kojem se raspravljalo o ruskoj invaziji na Ukrajinu. U oštrom govoru rekao je: “Mi kažemo da se zalažemo za svoja načela i vrijednosti, ali to ne činimo. Mislim, u ovoj prostoriji je slon koji se imenom zove izaslanstvo Ruske Federacije”.

“Da sam svjedok i da me netko pita tko je ratni zločinac, pa pokazao bih na stražnje klupe u ovoj prostoriji”, rekao je Kols dok je pokazivao gdje je sjedila ruska delegacija. Kols, koji je u ovoj fazi bio vidno ljut, rekao je: “Sramotno je da je ova delegacija ovdje. Osobito izaslanstvo koje se sastoji od članova koji su pod sankcijama u Rusiji, pojedinaca koji su glasali za aneksiju teritorija neovisnih zemalja”. Pritom je pobrojao Donjeck, Herson, Zaporižju, Luhansk.

Latvijski političar je ujedno kazao, dodatno povisivši glas: “To su načela za koja je ova institucija jamčila da ih štiti i čuva. A mi sjedimo ovdje kao da se ništa ne događa”.

 

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)