REAKCIJE/Trojka traži procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

SDP, Narod i pravda i Naša stranka osudili su današnje Dodikovo javno negiranje genocida u Srebrenici.

-Milorad Dodik je današnjom izjavom da se u Srebrenici nije dogodio genocid po prvi put nakon stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona BiH prešao liniju zakonitog postupanja. Pozivamo nadležne organe da se u ovom i svim sličnim slučajevima strogo pridržavaju zakona i da bez iznimke procesuiraju ovakva djela. Genocid u Srebrenici je povijesna i pravna i činjenica i njegovo negiranje je čin destabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je iz tri sarajevske stranke koje s Dodikovim SNSD-om čine dio vladajuće koalicije na razini BiH.

Dodika su pozvali da se posveti rješavanju nagomilanih životnih pitanja stanovnika RS, te da svojim izjavama ne usložnjava posao i njegovih kadrova na državnoj razini.

“Trojka neće pristati na populističku igru nadmetanja u kvazipatriotizmu, ali isto tako nećemo nikada ostati nijemi na vrijeđanje žrtava i negiranje pravnih činjenica. Država Bosna i Hercegovina mora povesti brigu o egzistencijalnim pitanjima svojih građana, te da svi zajedno radimo na osiguranju boljeg života za generacije koje dolaze”, navode u priopćenju za javnost.

Ističu da je, vraćanjem u prošlost kroz krivotvorenje i negiranje povijesnih činjenica kretanje u suprotnom pravcu.

“Trojka ne želi žrtvovati euroatlantsku budućnost naših građana za uobičajena, isprazna dnevnopolitička natjecanja u ‘branjenju’ tzv. svojih od zamišljenih neprijatelja, ali isto tako nećemo žrtvovati istinu ni za kakvu političku poziciju. Ako je SNSD u prošlosti i imao priliku surađivati sa strankama koje su bile spremne trgovati pravnim činjenicama i istinom o srebreničkom genocidu, Trojka nije partner koji će pristati na takvu igru”, zaključili su u priopćenju SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka.

Podsjećamo Dodik je danas, nakon sastanka s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem komentirajući izmjenu zakona o Memorijalnom centru koju je nametnuo Christian Schmidt, negirao genocid u Srebrenici.

“Ne postoji visoki predstavnik, sve je to nelegitimno i nelegalno. Tamo se nije dogodio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati. Potomak onih koji su ovdje činili najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu nama ovdje nešto govori. Mi nećemo tu odluku objaviti u Službenom listu. Tta odluka je pokriće za nerad i kriminal koji se tamo događa”, kazao je Dodik.

 

hms.ba/  /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori