HKD NAPREDAK/Međunarodni dan materinskog jezika

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Danas se obilježava Međunarodni dan materinskog jezika, čiji je cilj njegovanje kulturne i jezičke različitosti. UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine, na prijedlog Bangladeša, proglasio 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika.

 

Važnost tog dana potvrđena je 2001. godine aklamacijom na 31. Glavnoj skupštini. Tada je usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u 5. članku piše “…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebno na materinskom jeziku…” Od tada se u svijetu svake godine slavi Međunarodni dan materinskog jezika kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda.

Istraživanja pokazuju da polovici od 6 000 svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja. Potiskuju ih dominantni jezici poput engleskog, kineskog, francuskog, španjolskog i ruskog. Odlaskom jednog jezika nestaju i posebnosti jedne kulture, upozorili su iz Organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) .

Svjesna uloge materinjeg jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, a radi promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja, UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo značajan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

U Hrvatskoj počinje Mjesec hrvatskoga jezika, obrazovna i kulturna manifestacija koja se na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava od 2014. Tu manifestaciju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., 17. ožujka.

Unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone, hrvatski jezik zadržao svoju samobitnost i samosvojnost, navode iz Instituta koji će i ove godine upriličiti brojne javne događaje i predavanja.

“Stručnjaci tvrde da je znanje materinjeg jezika jako važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala materinji jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće”, poručili su te zaključili kako Međunarodni dan materinjeg jezika podsjeća da treba čuvati jezičnu raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava.

A Hrvatski je jezik jedan od triju službenih jezika Bosne i Hercegovine i kao takvom bi mu trebala biti zajamčena sva prava koja proizlaze iz te činjenice. Ipak, jezična situacija u Bosni i Hercegovini čini se da slijedi onu političku pa su prava bilo kojega naroda u BiH zajamčena samo u većinski naseljenom području pojedinoga naroda, dok se u drugim dijelovima sustavno zanemaruju ili pak krše.

Stoga na današnji dan još jednom treba apelirati kako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini mora omogućiti obrazovanje i razvitak medija na hrvatskome standardnom jeziku, a hrvatske kulturne i obrazovne institucije u tome moraju imati važnu ulogu. Kako hrvatska sveučilišta, tako i HKD Napredak,  Matica hrvatska i dr.. Omogućiti hrvatskoj djeci da nauče hrvatski standardni jezik odgovornost je i hrvatske države, čija je zadaća pomagati pripadnicima hrvatskoga naroda u inozemstvu u ostvarivanju njihovih jezičnih prava. A ta su prava u slučaju Bosne i Hercegovine zajamčena i Daytonskim sporazumom, čiji je supotpisnik i Republika Hrvatska. Činjenica je kako  Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini nema mjesto koje zaslužuje kao jedan od tri službena jezika u BiH.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)