KINESKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA WANG YI/SAD je histerično reagirao na balon

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

Sjedinjene Države su histerično reagirale na incident s kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila, rekao je u Münchenu kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi. Američki borbeni zrakoplovi su početkom veljače srušili balon koji je prvo preletio Kanadu i ušao u zračni prostor SAD-a, sumnjajući da se radi o kineskoj špijunskoj letjelici.

Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, Wang je podsjetio da je Peking izvijestio Washington da se radi o civilnom balonu bez posade koji je skrenula s kursa. “Na svijetu je toliko puno balona i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti?” upitao je šef kineske diplomacije.

“To je očita zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije”, dodao je.

Incident je dodatno zaoštrio odnose Washingtona i Pekinga, a američki državni tajnik Antony Blinken je otkazao planirani posjet Kini.

I Blinken i Wang su u Münchenu, no još nije poznato hoće li se sastati do kraja konferencije koja završava u nedjelju.

“Pozivamo SAD da pokaže iskrenost i ispravi svoje greške, da riješi ovaj incident koji je narušio američko-kineske odnose”, rekao je Wang. “Nadamo se da će SAD voditi pozitivnu politiku prema Kini i raditi s Kinom da se naši odnosi vrate na put zdravoga razvoja”, dodao je.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori