Krišto s Macronom, Scholzom, Stoltenbergom/“Sigurna BiH u euroatlantskim integracijama”

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Bosna i Hercegovina posvećena je očuvanju i jačanju stabilnosti u području jugoistoka Europe, razvijanju dobrosusjedskih odnosa sa zemljama okružja te ubrzanju integracijskih procesa koji za cilj imaju mir, prosperitet i europsku budućnost zapadnoga Balkana, piše Večernji list BiH.

Ova vanjskopolitička agenda jasno se može vidjeti iz analize nastupa koji je predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto imala tijekom sudjelovanja na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu, a koja je okupila veliki broj sudionika, država članica Europske unije i NATO saveza, kao i partnerskih zemalja, donosi Večernji list BiH.

Važne reforme

Predsjedateljica Krišto ovom se prilikom susrela s velikim brojem dužnosnika europskih država, ali i međunarodnim predstavnicima s kojima je razgovarala o aktualnoj političkoj situaciji u regiji, s posebnim osvrtom na činjenicu da je BiH najbrže nakon Daytona dobila novu izvršnu vlast, odnosno Vijeće ministara koje je ovaj put utemeljeno na programskim osnovama te koje u središtu djelovanja ima strateški važne reforme, od političkih do ekonomskih, koje za cilj imaju međunacionalnu harmonizaciju, ubrzanje puta k EU, kao i jačanje ekonomskog stanja.

Nakon otvaranja konferencije pod predsjedanjem veleposlanika dr. Christopha Heusgena, predsjedateljica Krišto sudjelovala je, između ostalog, na zasjedanju pod nazivom “Borba Ukrajine za slobodu”, “Njemačka u svijetu”, koje je vodio njemački kancelar Olaf Scholz, i “Francuska u svijetu”, koje je vodio predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Prvom danu ovogodišnje sigurnosne konferencije prisustvovalo je više od 45 šefova država i vlada te ministri obrane i vanjskih poslova, kao i čelnici mnogih međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, dok je središnja tema razgovora bila invazija Rusije na Ukrajinu kao prekretnica u globalnoj politici i najveći europski sigurnosni izazov, kao i ostala pitanja.

Kamioni iz BiH stigli u Srbiju

Krišto je svojim nastupom na konferenciji još jednom potvrdila ključne ciljeve o kojima je govorila i tijekom posjeta Republici Hrvatskoj, a koji se odnose na provedbu reformi, unutarnji dijalog i izgradnju BiH kao države triju konstitutivnih naroda i svih njezinih žitelja. Doznajemo kako Krišto ubrzo nastavlja europsku turneju te će u središtu EU-a u Bruxellesu s europskim dužnosnicima razgovarati o temama koje se tiču europskog reformskog puta Bosne i Hercegovine.

Krišto, koja dolazi iz hrvatskog političkog korpusa, svojim djelovanjem nastavlja jasno zacrtane ciljeve Hrvatskog narodnog sabora koji uključuju potrebu harmonizacije unutarnjih odnosa, okretanja prema provedbi reformi i dostizanju susjeda na europskom putu.

Ovo su ključni ciljevi na kojima treba raditi, poglavito uzimajući u obzir da je Europska unija u prosincu odobrila status kandidata za BiH, a što je za državu povijesna prilika čije iskorištavanje ovisi o spremnosti domaćih lidera za dijalog i kompromis.

Integracije

Međutim, Europska unija prepoznala je važnost ostvarivanja snažnijih odnosa sa zemljama jugoistoka Europe, pa tako i Bosnom i Hercegovinom, a sve u svjetlu izmijenjenih geopolitičkih odnosa koji traže jači integrativni proces na zapadnom Balkanu. Ova godina, prema svemu sudeći, bit će ključna u tim nastojanjima.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori