Barišić/Ako se rasprava o vrjednotama preokrene u političke obračune, koji vode kažnjavanju država članica, to može dovesti do dezintegracije Europske Unije

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

„Ne dijele građani svih zemalja u Europskoj Uniji na jednak način mišljenje o najvišim dobrima. Što se u Nizozemskoj naglašava kao građanska vrlina, nije na isti način prihvaćeno u Poljskoj. U nekim zemljama veća je religioznost ili uloga obitelji. U drugima je veći naglasak na individualnim pravima. Neka su društva otvorenija prema useljenicima od drugih. Kulturne razlike mogu biti blagotvorne i donositi plodan razvoj zajednici ako se dobro usklade.

Ali ako se pretvore u nepomirljive ideološke sukobe, mogu odvesti u pogubno razaranje zajednice. Preokrene li se rasprava o vrjednotama u političke obračune, koji vode kažnjavanju država članica, to može dovesti do dezintegracije Europske Unije“, kazao je predsjednik Hrvatske paneuropske unije i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić na paneuropskoj konferenciji koja se održava u Strasbourgu. Govoreći o europskim vrijednostima Barišić je kazao kako je nužno jačati europske vrijednosti i ono što Europu duhovno povezuje. „Ne smije se pri tom zanemariti ona vrijednost pomoću koje su Europljani uspješnije od drugih dijelova svijeta nadvladali stoljetne vjerske sukobe i ratove – toleranciju. Smatram zato da bi iz pukoga obilježja društva ona trebala biti promaknuta u prvi red temeljnih vrjednota u ugovoru EU“, zaključio je Barišić.

I počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije i dopredsjednik Međunarodne paneuropske unije akademik Mislav Ježić govorio je o zajedničkim europskim vrijednostima. „Europa, a i Europska unija, zajednica je koja je utemeljena na zajedničkim vrijednostima. Među njima su najpoznatije ljudska prava, vladavina zakona i demokracija, koje Europa duguje svojemu grčkomu, rimskomu i kršćanskomu nasljeđu. Moglo bi se reći da je razvila i platonističke ideje istinita, dobra i lijepa u svojim znanostima, pravu i etici, te umjetnostima. Iako je politička i gospodarska zajednica, bez tih zajedničkih vrijednosti nema Europske unije“, kazao je između ostaloga Ježić.

Posebno dojmljiv govor na ovom skupu održao je predsjednik Paneuropske unije Ukrajine i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije dr. Ihor Zhaloba koji je od početka agresije na Ukrajinu na ratištu. „U Ukrajini se brani cijela Europa i njezine vrijednosti. Zato mi je drago što sam i danas ovdje s vama i zahvaljujem na podršci koju nam pružate. Nije mi lako danas govoriti kada znate što se događa u mojoj domovini gdje ginu ljudi i gdje se ruše gradovi. Iz moje postrojbe poginula su dva mlada čovjeka“, poručio je Zhaloba.

Na konferenciji “Nezavisna, suverena, ujedinjenja i snažna Europa” koju je organizirala Francuska paneuropska unija i na kojoj sudjeluju predstavnici paneuropskih organizacija iz deset europskih zemalja, između ostalih govorili su i: predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Njemačke paneuropske unije i dugogodišnji zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt, predsjednik Francuske paneuropske unije Éric Campion, predsjednica Crnogorske paneuropske unije prof. dr. Gordana Đurović, predsjednik Paneuropske unije Rumunjske Alexandru Nazare i mnogi drugi.

Video porukama obratili su se potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i zastupnici u Europskom parlamentu Lukas Mandl, Siegfried Muresan i Željana Zovko.

U hrvatskom izaslanstvu na konferenciji su i glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije i zamjenik glavnog tajnika Međunarodne paneuropske unije Vanja Gavran i predsjednik Mladeži Hrvatske paneuropske unije dr. sc. Pavao Nujić. – stoji u priopćenju Ureda za Odnose s javnošću Hrvatske Paneuropske unije.

 

rtv-hb.com/https://rtv-hb.com/ /Hrvatsko nebo