ZELENSKI U EUROPSKOM PARLAMENTU: Mir neće biti moguć dok ne pobjedimo najveću antieuropsku silu

Vrijeme:2 min, 33 sec

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Bruxelles, gdje će sudjelovati na summitu čelnika EU. Zelenskog su u zračnoj luci u Bruxellesu, kamo je doputovao iz Pariza zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dočekali predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ukrajinski predsjednik je najprije stigao u Europski parlament, gdje ga je dočekala predsjednica Parlamenta Roberta Metsola i priređen svečani doček uz sviranje ukrajinske i europske himne.

Govoreći u Europskom parlamentu Zelenskij je kazao da je Rusija “najveća antieuropska sila na svijetu” i da je ruski predsjednik Vladimir Putin “diktator s golemim zalihama i rezervama sovjetskog oružja i oružja diktatorskih režima – posebice Irana”.

Zahvalio je na podršci koju su Ukrajincima pružili ljudi iz gradova diljem Europe u ovoj “povijesnoj bitci”. Govor su zastupnici više puta prekinuli pljeskom.

Europa će uvijek biti Europa dok smo zajedno i brinemo o europskom načinu života, rekao je Zelenski.

Hvala vam na vašem principijelnom i energičnom pristupu, dvije kvalitete koje su ostale konstantne tijekom ove borbe za Europu, rekao je Zelenski.

“Borim se za povratak Ukrajine u Europu, tamo gdje joj je dom”, rekao je Zelenski.

Vrijednost života u Rusiji je uništena, vrijednost imaju samo oni u Kremlju. Rusija gleda na svoje ljude kao na tijela koja mogu nositi oružje, rekao je Zelenski.

“Ruski režim mrzi svaku društvenu pravdu i različitost, potiče ksenofobiju, pokušava nehumanu stvarnost iz 1930-ih i 1940-ih učiniti realnošću danas”, dodao je.

“Moramo se obraniti. Ovo nije bitno samo za Europu”, rekao je Zelenski.

“Mir neće biti moguć dok ne pobijedimo antieuropsku silu”, rekao je.

Rusija želi uništiti europski način života. Nećemo to dopustiti, rekao je Zelenski.

“Pozivam vas sve u Ukrajinu. Slava Ukrajini”, rekao je na kraju govora.

Jučer u Londonu i Parizu, danas s s Plenkovićem

Zelenski je jučer bio u Londonu, a navečer u Parizu, gdje je razgovarao s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Iako je bilo jasno da će nakon Londona i Pariza doći u Bruxelles, u EU do zadnjeg trenutka nisu htjeli službeno potvrditi njegov dolazak.

Zelenski će nakon obraćanja zastupnicima Europskog parlamenta doći u sjedište Europskog vijeća i obratiti se čelnicima država članica. Nakon toga imat će niz bilateralnih sastanaka s čelnicima država članica, među njima i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Budući da nema dovoljno vremena da se sastane sa svakim pojedinačno, sastanci će biti organizirati po skupinama od po nekoliko čelnika država.

Njegov prvi posjet Bruxellesu od početka rata

Ovo je njegov prvi dolazak u Bruxelles nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Od početka rata Zelenski se šest puta obraćao čelnicima EU na njihovim summitima putem videoveze.

Zelenski je iz Londona i Pariza pozvao saveznike da pojačaju i ubrzaju slanje vojne pomoći, uključujući i borbene zrakoplove, a očekuje se da će iste pozive ponoviti i iz Bruxellesa.

“Što prije Ukrajina dobije teško naoružanje dugog dometa, što prije dobije avione, to će se prije završiti ruska agresija i moći će se vratiti mir u Europi”, rekao je Zelenski u Parizu.

 

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori