DIE WELT: Nevjerojatne dvosmislenosti u isporuci „Leoparda“

Vrijeme:5 min, 20 sec

 

Njemački dnevnik Die Welt od 8. veljače provjerio je brojke tenkova i rokove u kojima bi oni trebali biti isporučeni Ukrajini. „Njemačka i saveznici isporučuju Ukrajini ’dvije bojne’ borbenih tenkova ’Leopard 2’. To je najavljeno prije dva tjedna. Još uvijek nije jasno koja će zemlja sudjelovati i kako. No već sada nazire se da će biti isporučeno znatno manje tenkova od očekivanog“. Prenosimo članak.

Poljski predsjednik Andrzej Duda vidno je uživao u masi. Rukovao se i mahao oduševljenim prolaznicima u Lavovu u Ukrajini. Duda je 11. siječnja objavio da je njegova zemlja spremna isporučiti Kijevu isporučiti 14 borbenih tenkova Leopard. Potez je to kojim je kancelara Olafa Scholza (SPD) stavio pod ogroman pritisak. Jer Njemačka je do sada odbijala sama isporučivati borbene tenkove ili dati dopuštenje drugim zemljama da ih izvoze. Scholzu je trebalo dva tjedna da radikalno promijeni stav. Dana 25. siječnja obećao je isporuku 14 njemačkih tenkova Leopard. Istodobno je obećao formiranje europskog saveza kako bi se Ukrajini osigurale „dvije bojne“. Njemačka je popustila pod pritiskom, koji je dolazio uglavnom iz SAD-a i Poljske. Ali sada, nakon gotovo mjesec dana grozničave tenkovske diplomacije, pokazalo se da je bilo mnogo labavih obećanja manjih savezničkih država. Ali ni Poljska, ni SAD, ni Njemačka – nisu dale pouzdane potvrde za međunarodnu koaliciju.

Posljedica toga je da još uvijek nije jasno tko će poslati koliko tenkova – i koliko će Leoparda Ukrajina zapravo dobiti. Postaje očito da će na kraju vjerojatno biti manje tenkova od očekivanoga. Kancelar je obećao „dvije tenkovske bojne“. U Bundeswehru se bojna sastoji od 44 tenka. Stručnjaci su, dakle, nakon njemačke objave računali s 88 Leoparda, njemački mediji neosporno su pisali o „oko 90 tenkova“. Ipak, glasnogovornik Ministarstva obrane na pitanje WELT-a odgovorio je da točan broj još nije utvrđen. „Vodimo se ukrajinskim potrebama“, rekao je glasnogovornik.

Nema jasne raspodjele tereta

Kako WELT doznaje iz ukrajinskih vladinih krugova, u Kijevu se ne zna koliko će tenkova biti isporučeno. Trenutačno se pretpostavlja da će ih biti 31 po bojni. Dakle, isporučeno bi moglo biti oko 60 glavnih borbenih tenkova. Uz 14 njemačkih Leoparda, potvrđena je isporuka 14 tenkova iz Poljske i četiri iz Kanade, što je ukupno 32. Kako će sudjelovati ostale države, zasad je potpuna nepoznanica. Glasnogovornik Scholza izjavio je u ponedjeljak da će tenkovi biti isporučeni „brzo“ u koordinaciji s europskim partnerima. „Njemačka potvrda isporuke stoji.“ Jedna će biti realizirana u koordinaciji sa zemljama partnerima. Pa ipak, nije mogao dati nikakve informacije o detaljima i obvezama drugih vlada. Kako je objavilo španjolsko ministarstvo obrane na traženje Die Welt-a, prošlog su petka održana dva sastanka o koordinaciji isporuke Leoparda, jedan pod njemačkim, a drugi pod poljsko-ukrajinskim vodstvom. No, kako pokazuje istraživanje Welta među najvažnijim članicama koalicije, još nije odlučeno o jasnoj raspodjeli tereta. Vlade Norveške, Finske, Nizozemske, Španjolske i Portugala potvrdile su da su još uvijek spremne za isporuku. Istodobno su objasnile da nije odlučeno koliko će točno tenkova isporučiti. To je trenutno još predmet konzultacija među saveznicima. Španjolska je objavila da već popravlja tenkove Leopard, ali nije rečeno koliko će ih biti isporučeno. List „El Pais“ nedavno je izvijestio, pozivajući se na vladine krugove, da bi trebalo biti isporučeno četiri do šest tenkova. Nizozemska pak posjeduje 18 jedinica koje su iznajmljene od Njemačke. „Iznajmili smo ih, što znači da ih možemo kupiti, što znači da ih možemo donirati“, rekao je nedavno premijer Mark Rutte za „FAZ“.

Na upit Welta je li to obvezujuća izjava, nizozemska vlada sada je objavila da je spremna „sudjelovati“ u koaliciji. „Istražujemo više načina za kupnju i/ili isporuku tenkova.“ Čvršća je obveza iz Portugala. Portugalsko ministarstvo obrane pozvalo se na izjave premijera Antonija Coste u subotu, koji je „čvrsto“ obećao isporuku. Također je jasno koliko će točno tenkova njegova zemlja staviti na raspolaganje, ali to još nije priopćeno. Finska vlada potvrdila je da je odlučila biti dio „multinacionalne“ tenkovske suradnje. „Operativni oblik i sadržaj te potpore još uvijek nije preciziran“, rečeno je. Ta formulacija ostavlja otvorenom mogućnost da Finska sama ne će isporučivati tenkove, nego da će sudjelovati na drugi način, primjerice u vidu pružanja obuke.

Norveška vlada potvrdila je da je premijer Jonas Gahr Store u petak razgovarao sa Scholzom o tenkovima Leopard. Oslo ostaje pri obećanju da će isporučiti tenkove. „Broj i detalji isporuke još se utvrđuju“, rekao je glasnogovornik. Stranački kolege kancelara Scholza nedavno su izrazili svoju frustraciju činjenicom da još uvijek postoji tako malo obvezujućih potvrda isporuke. „U proteklih nekoliko tjedana stekao se dojam da je cijeli svijet voljan isporučiti tenkove, samo ne Njemačka“, rekao je glavni tajnik SPD-a Kevin Kühnert u nedjelju na ZDF-u. „Sada se konkretno obvezujemo i odjednom je postalo vrlo tiho.“

Jedno je sigurno: u četiri tjedna u kojima se oko isporuke vodila borba u Europi i Americi, bilo je mnogo obećanja i pomaka. Dana 20. siječnja, svi saveznici Ukrajine čak su se sastali u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu u saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz kako bi razgovarali o isporukama oružja. Ali očito nije bilo koordinacije, čak ni od Poljske ili SAD-a, država koje su vršile pritisak na Njemačku. Savezna vlada sada to mora nadoknaditi – a i ona je mjesecima bila neaktivna. Vjerojatno će se ponovno izgubiti vrijeme prije nego što tenkovi stignu u Ukrajinu. A i isporuka starijih modela „Leoparda 1“ vjerojatno će potrajati. Savezno ministarstvo gospodarstva odobrilo je izvoz do 178 borbenih tenkova „Leopard 1A5“ u Ukrajinu. „Koliko će borbenih tenkova ’Leopard 1A5’ zapravo biti isporučeno Ukrajini, ovisi o potrebnim popravcima“, stoji u priopćenju.

Tijekom svog iznenadnog posjeta Kijevu u utorak, njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da bi najmanje tri zapadne bojne trebale biti opremljene takvim tenkovima do prvog ili drugog kvartala 2024. Pistorius nije rekao iz kojih bi europskih zemalja osim iz Njemačke trebali stići tenkovi „Leopard 1“. Ministar je objasnio da će se tenkovi isporučivati u fazama. Do ljeta bi trebalo biti isporučeno 20 do 25 tenkova, a do kraja godine do 80. Cilj je da ih bude više od 100 tijekom prvog ili drugog kvartala 2024. godine. Posjet Kijevu bilo je prvo veće inozemno putovanje ministra obrane koji je prisegnuo prije gotovo tri tjedna. Iz sigurnosnih razloga, o tom se boravku nije izvješćivalo. Osim s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Pistorius se susreo i s ministrom obrane Oleksijem Reznikovim.

Povezani sadržaj:

Z. Gavran: Isporuka tenkova Ukrajini kao možda presudna kušnja za budućnost Njemačke, a time i EU-a

 

Die Welt/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)