Malenica o slučaju Zambije: Hrvatima se na teret stavljaju iste optužbe. Situacija je neobična

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Osmero Hrvata ovoga je ponedjeljka bilo oslobođeno na sudu, da bi dan nakon, pri povratku u Hrvatsku, ponovno bili zaustavljeni u zračnoj luci

U Banskim dvorima održan je sastanak parlamentarne većine, nakon čega je ministar pravosuđa Ivan Malenica dao izjave za medije, ponajprije koji na temu Hrvata u Zambiji koji su u ponedjeljak bili oslobođeni, da bi dan nakon ponovno bili zaustavljeni u zračnoj luci. Osim toga, dotaknuo se i odluke Ustavnog suda prema kojoj se ukida Zakon o izbornim jedinicama.

– Hrvatski državljani prešli su graničnu kontrolu i tamo su zaustavljeni u imigracijskom uredu. Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao i prvi puta. Riječ je o jednoj neobičnoj situaciji. Razgovarao sam s ministrom pravosuđa Zambije koji mi je jutros poslao poruku da su naši državljani na putu prema zračnoj luci – kazao je na početku.

– U narednim danima će se održati ročišta u kojima će se pojasniti o čemu se radi. Odvjetnik kaže da su iste optužbe u pitanju, a mi bismo htjeli pričekati onda dotada. Mi ćemo nastaviti našu borbu i pomoć hrvatskim državljanima – komentirao je.

Zasad je malo informacija, no Malenica pojašnjava kako pokušavaju saznati što se točno dogodilo.

– Da, cijela priča de facto kreće ispočetka. Vraćene su im jučer putne isprave i mislili smo da je to to. Što se dogodilo u međuvremenu, ja to ne znam – komentirao je.

– Djeca se nalaze u sirotištu u Zambiji tako da ćemo napraviti maksimalne napore što se tiče zaštite djece, a Hrvati se vraćaju u pritvor – dodao je, govoreći kako ”ministarstvo diplomatskim putem može utjecati da djeca dođu u Hrvatsku”.

Odluka Ustavnog suda

Komentirao je i odluku Ustavnog suda koji je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama.

– Do danas je ta jednakost narasla do te mjere da imamo povredu načela biračkog prava, što je utvrdio i Ustavni sud, a mi ćemo krenuti s pripremama izmjenama zakona – komentirao je.

– Internzivirat ćemo razgovore i učinit ćemo sve da idući izbori budu u skladu s odlukom Ustavnog suda. HDZ se kretao u okviru modela koji su se već kretali u hrvatskoj javnosti. Puno je modela bilo na stolu koje smo razmatrali, ali model s povećanjem broja zastupnika zasad nije na stolu – dodao je Malenica, dodajući kako ”popis stanovništva nije relevantan po pitanju izbora”.

Dotaknuo se i odluke Ustavnog suda s kolovoza prošle godine kada je policija odjavila muškarca a adrese prebivališta jer ga neko vrijeme nisu zatekli na toj adresi. Ipak, sud je odlučio kako su povrijeđena prava muškarca na slobodu.

– U narednom ćemo razdoblju sjesti s ministrom unutarnjih poslova – zaključio je ministar Malenica.

VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori