Šiljo: Pitajte sami je li HDZ čuvar ili zatirač hrvatskih tradicija!

Vrijeme:9 min, 13 sec

 

Svaki katolik i svaki član i svaki dosadašnji ili budući glasač HDZ-a morao bi se zapitati i tražiti decidiran odgovor od vodstva svoje stranke i od njezinih ideoloških komisija kako se odnose ne samo prema subotnjim zbivanjima na Trgu Junačkoga Jahača, nego i prema pitanjima prava na život, dakle pobačaja, prema pitanjima zastupanja katoličkih, kršćanskih i demokršćanskih vrijednosti i općenito prema onim svjetonazorskim pitanjima prama kojima sve liberalne, socijalističke i druge stranke imaju vrlo odlučna i vrlo određena stajališta i gledišta.

Šiljo ostarjeli okomiti

Prizor na Trgu bana Jelačića bio je u subotu vrlo slikovit: na jednoj strani molili su katolici koji žele na Trgu moliti krunicu: za život, domovinu i vrijednosti u koje vjeruju; na drugoj strani bili su agresivni „protuprosvjednici“ (kao da bi krunica bila prosvjed!), koje je okupilo protivljenje molećim katolicima i mržnja prema njima i onomu što zastupaju i za što javno mole. “Kulturni ratovi” u tijeku su, rekao bi Zoran Milanović. Za kojeg se zna na čijoj je strani.

Podijeljenost hrvatskoga društva…između čuvara i zatirača… i rascjep u svjetonazorima

Takav prizor imao bi dočarati ozbiljnu podijeljenost hrvatskoga društva. Nedvojbeno, podijeljenost postoji. Ona je i šira i dublja nego što bi mnogi to povjerovali. To je podijeljenost između čuvara i zatirača. Na jednoj su strani branitelji onoga što je u hrvatskom i mnogim drugima narodima tisućljećima potvrđivano kao vrijedno, a to su (kršćanska) vjera, moral i razum; na drugoj strani jesu oni koji odbacuju sve to i sebe sa svojim spolnim organima i „rodnim“ orijentacijama hoće nametnuti kao najvišu i jedinu legitimnu vrijednost i mjerilo svega.

Riječ je o rascjepu u svjetonazorima, koji je u novom vijeku sve izraženiji na bivšemu kršćanskom Zapadu, a donekle i drugdje po svijetu. Taj se rascjep u osnovi svodi na raskol između vjere i nevjere, između teizma i ateizma. Njegova najdublja dimenzija svodi se naime na pitanje: postoji li Bog kao najviše Biće i kao najveća Istina i kao vrhovno Mjerilo, ili će najvišim bićem, istinom i vrijednošću biti oni koji sve skupa žele ’uzeti u svoje ruke“ i sami sebe proglasiti najvišim bićima, najvećim istinama i vrhovnim mjerilima.

Na jednoj strani čuvari su raznih vrsta tradicija, ne samo vjerskih, i nerijetko ne primarno vjerskih, već običajnih, obiteljskih, narodnih i općeljudskih. Na drugoj strani okupili su se oni koji bi da mogu zatrli sve tradicije koje njima nisu po volji: vjerske, običajne, obiteljske, narodne i općeljudske.

Prvi sve osamljeniji, drugi sve moćniji i zaštićeniji

Ovi prvi postaju sve osamljeniji u sustavima današnje raspodjele moći, vlasti i novca. Oni drugi uživaju sve veću, otvorenu ili prikrivenu potporu struktura koje imaju najjače udjele u moći, vlasti i raspolaganju novcem. Kada se kaže „oni prvi“, nipošto se ne misli samo na javne molitelje krunice. Ima mnogo onih katolika kojima takav oblik življenja i naviještanja vjere nije mio, i koji će radije postupati posve drukčije. No kako god postupali i što god činili, opet će biti metom ovih drugih.

Oni prvi, dakle vjernici, molitelji i štovatelji božanskoga Zakona objavljenog ljudima, branitelji heteroseksualnog braka i tradicionalne obitelji,  ne osjećaju da imaju potporu ni od crkvene strukture i hijerarhije ni od crkvenih ustanova žele li što javno pokazati ili poduzeti, ili osjećaju da je ta potpora sve tanja i sve bljeđa i sve upitnija. Oni drugi imaju potporu gotovo svih svjetovnih struktura i hijerarhija: od domaćih političkih do europskih i globalnih.

Malo još nedostaje da vlada ili policija ili mjesna vlast zabrani skupove kao što su moljenja krunice po trgovima ili moljenja za život pred bolnicama s ginekološkim odjelima.

Kako na sve to gledaju demokršćani, utemeljitelji, branitelji, žene i ostali iz HDZ-a?

U takvim okolnostima logično je zapitati se kako na sve to gleda sada vladajuća stranka, koja je u bliskim odnosima s crkvenom hijerarhijom, u kojoj se navodno njeguju domoljublje, „konzervativne“ vrijednosti i demokršćanski sustav vrijednosti. Nužno je o tomu se zapitati utoliko više što se u ovom eklatantnom slučaju agresivnog odnosa protivnika i neprijatelja prema moliteljima krunice u javnom prostoru nije iz vladajuće stranke nitko oglasio. Ni demokršćanin Stier ni vitez reda čuvara jeruzalemskog Groba Reiner ni utemeljitelji HDZ-a predvođeni Kapulicom i Pericom ni članovi zajednice branitelja predvođeni Deurom ili Medvedom, ni zajednica žena predvođena Šuicom i Obuljenkom ni drugi likovi i segmenti iz sastava stranke s najviše članova u državi i gdje god po svijetu ima Hrvata.

Dok se u Zagrebu događalo moljenje krunice i prkošenje njima feminističkih, neoboljševičkih i liberalističko-anarhističkih i transseksualnih skupina, financiranih izobilno iz državnoga, gradskoga i ostalih proračuna, predsjednik HDZ-a i vlade Andrej Plenković bavio se je neusporedivo „važnijim“ stvarima. Bio je u Mostaru, na skupu HDZ-ova „Hrvatskog narodnog sabora“, gdje je po tko zna koji put opetovao fraze i floskule o tamošnjim Hrvatima i njihovoj jednakopravnosti, o Bosni i Hercegovini i potpori njezinim europsko-integracijskim pregnućima i perspektivama. Zatim se zaputio do Makarske da bi ondje s domaćima proslavio godišnjicu tamošnjeg ogranka Velike Stranke, koja je kada je osnovana bila njemu, makarskom đaku, jednako daleko kao što je i danas Biokovo daleko od Hvara.

Za Veliku Stranku u najvećem broju glasuju katolici, a ona o onomu što njih zanima – šuti

Kada govorimo o Velikoj Stranci, ne možemo ne primijetiti da za nju u najvećem broju glasuju upravo katolici, dakle oni kojima bi krunica morala biti i poznata i bliska molitva, i kojima bi opstanak i dobrobiti hrvatskoga naroda trebali biti fizički na prvomu mjestu. Stoga bi bilo u najmanju ruku logično i očekivano da je u nekom od svojih nastupa i izjava Veliki Admiral rekao nešto i o današnjim zbivanjima u Zagrebu, koja su bila incidentna i koja su mogla prerasti i u fizički obračun između vrijeđanih katolika i agresivnih antikatolika. No nismo vidjeli ništa od toga. Plenkovića se sve to očito ne tiče. To očito nije „njegova stvar“, odnosno, u njegovu angliziranom međunarodnom žargonu rečeno, nisu zagrebački katolici njegov „cup of tea“. Njegovo su društvo samo oni koji nisu tako „zadrti“ poput „kruničara“.

Pa ipak, svaki katolik i svaki član i svaki dosadašnji ili budući glasač HDZ-a morao bi se zapitati i tražiti decidiran odgovor od vodstva svoje stranke i od njezinih ideoloških komisija kako se odnose ne samo prema današnjim zbivanjima na Trgu Junačkoga Jahača na Konju, nego i prema pitanjima prava na život, dakle pobačaja, prema pitanjima zastupanja katoličkih, kršćanskih i demokršćanskih vrijednosti i općenito prema onim svjetonazorskim pitanjima prama kojima sve liberalne, socijalističke i druge stranke imaju vrlo odlučna i vrlo određena stajališta i gledišta.

Jedan od eksponenata takvih, notorni Fred Matić, europarlamentarac i član predsjedništva SDP-a, bio je danas na Trgu, dao potporu prosvjednicima duginih boja koji su nosili parole i crteže golih žena koje su širile noge kako bi svima pokazale da život začete djece nije nešto na što bi imala pravo začeta djeca, nego nešto što se tiče isključivo njihovih maternica i njihove samostalne odluke. I koji su zapravo tražili od Plenkovićeve i Tomaševićeve vlasti da se ubuduće moljenja krunice i okupljanje radi iznošenje drukčijih, osobito vjerskih, ideja i pogleda na ta pitanja u javnom prostoru – zabrani.

Na trgu nije bilo vidjeti nijednog eksponenta HDZ-a niti je ijedan išta o zbivanjima na Trgu rekao

Opozicijski SDP bio je dakle prisutan s najmanje jednom glavom, dakle „in persona“, i nitko se iz te stranke nije ’ogradio’ niti će se ’ograditi’ od svrstanih i gotovo nebuloznih Matićevih izjava.

No na trgu nije bilo vidjeti nijednog eksponenta HDZ-a. Niti su mediji imali potrebu pitati kakvo je stajalište gradskoga ili vrhovnoga HDZ-a, ovog ili onog istaknutog člana, o tim prijepornim pitanjima, koja svakako jesu važna za budućnost hrvatskoga naroda, njegove demokratske kulture i onih vrijednosti na kojima će narod ili opstajati ili propadati. – Ne, to nije tema za HDZ! Ne, to nije tema ni za biskupe! Ne, to nije tema ni za episkope, pastore ili rabine! Nije to njihov svijet, nije to njihova briga. To je briga „civilnoga društva“, raznih plaćeničkih udruga koje okupljaju aktivističke destruktivce te probitačne likove ili ekscentrike svih vrsta. I koje privlače kamere svih televizija i izvjestitelje svih medija koji imaju novca i sredstava svoje ljude poslati da ih snime i od njih uzmu izjave. Od njih, a ne od onih koji su organizirali ono izvorno i pozitivno, a ne „protuprosvjedno“ i napadačko, okupljanje.

Naravno da je Plenković „brižan“. On je u Mostaru ili u Makarskoj, ili na oba mjesta, govorio o „demografskoj revitalizaciji“. Divota! Bliže se izbori. No oštrovidan promatrač morao bi ipak primijetiti da su  nedostajale još tri riječi kako bi njegova briga i skrb za narod bile u punini izražene. Trebao je govoriti o „vjerodostojnoj i inkluzivnoj demografskoj revitalizaciji pod vodstvom Velike Stranke, a u okviru europskih integracija kojima i budni i dok spavamo dajemo punu potporu ma o komu ili o čemu bila riječ“. Tada mu zaista nitko do koga mu je u karijeri stalo ne bi mogao ništa prigovoriti. Zlu ne trebalo!

Od Jadranke Kosor do Andreja Plenkovića HDZ radio u prilog onomu što zastupaju Katarina Pejović, Ženska mreža i LGBTiQ+-aktivisti

Od Jadranke Kosor do Andreja Plenkovića na čelu, HDZ je kao vlast jako mnogo učinio na promicanju onoga što je danas na Trgu demonstrativno, agresivno i boljševički zastupala Katarina Pejović, zastupnica i čelnica takozvane Radničke fronte, u društvu sa Ženskom mrežom, LGBTIQ+-aktivistima i svekolikim takvim, prečesto po porijeklu i cilju boljševičko-soroševskim ili otvoreno protuhrvatskim aktivistima.

Od zakona o diskriminaciji pa do Istambulske konvencije, od destrukcije braka i obitelji pa do protežiranja agresivnih skupina duginih boja i pune potpore borbi za ozakonjenje „prava“ na pobačaj, a protiv pozdrava iz Domovinskog rata i uz odricanje od svega hrvatskoga i katoličkoga što je bilo komu neprihvatljivo, odbojno, „pretjerano“, „usko“ ili „isključivo“. Sve se to zna, i potvrđivano je na milijun većih i manjih, bitnih i nebitnih primjera.

HDZ-ova vlast pravi se hrvatskom, iako to nije, i pravi se (pro)katoličkom, iako to nije. No ona nipošto ne želi da se vidi da je tako: „da se Vlasi ne dosjete“. Pa kada god može, zabije glavu u pijesak i – šuti. Skriva se. „Njonji-njonji!“, kako bi rekao publicist Nenad Piskač.

Stanite malo! Stat ćemo! Pitajte – čut ćemo!

Stanite malo, nemojte pretjerivati, reći će i dalje oni koji su privrženi Plenkoviću i „njegovu“ HDZ-u, nije to tako kako tvrdite, vi sigurno i napadajući njegovu šutnju o zbivanjima na Trgu radite za Milanovića, a on, naravno, radi za Ruse, a Rusi, naravno, rade za… ! No dobro, mora se takvima odgovoriti: Vi koji i dalje vjerujete da spomenuta Impozantna Persona i spomenuta Velika Stranka doista izražava i zastupa vaše i hrvatske i katoličke vrijednosti, dopustite nam ipak, prije nego što zabranite i moljenja krunice i vjersko znakovlje po trgovima, da jednu i drugu javno upitamo: Kako gledate na subotnje događaje na Trgu, kakva su vaša stajališta o molitvi, životu i zabranama? Točnije, pitajte ih vi sami da vam odgovore – čut ćemo! Pitajte, što čekate?! Pitajte je li HDZ čuvar ili zatirač hrvatskih tradicija!

Povezani sadržaji:

VIDEO: Javno moljenje krunice uznemirilo zloduhe i ’brkajlije’ u ženskom i muškom obličju

Šiljo: HDZ u duginim bojama; sve su maske spale!!!

 

Šiljo, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)