PRST U OKO SUŽIVOTU: SDA i DF predložili Refika Lendu za potpredsjednika FBiH

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

Kako su ranije i najavili iz Stranke demokratske akcije, na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda izaslanici Kluba bošnjačkog SDA i DF-a kandidirali su Refika Lendu na poziciju budućeg rukovodstva FBiH.

Trinaest zastupnika Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda službeno su danas predložili Refika Lendu (SDA) na mjesto potpredsjednika/predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

To je obaveza svih klubova naroda u Domu naroda FBiH o čemu je predsjedavajući doma iz starog saziva Tomislav Martinović (HDZ) nekoliko puta na današnjoj sjednici i upozorio.

Pravo na predlaganje predsjednika, odnosno dopredsjednika FBiH ima mininalno 11 izaslanika od ukupno 23, u svakom od nacionalnih Klubova.

Tko je Refik Lendo?

Tko je Refikl Lendo, kojeg su danas 12 izaslanika SDA i 1 DF-a predložili za (do)predsjednika FBiH. Ratni general Armije R BiH specijaliziran za izazivanje sukoba s Hrvatima u ratu, te otimanju prava u miru, prijedlog je SDA za predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH, pisao je prije par dana portal Artinfo.ba.

O zalugama Refika Lende u ratu i miru, kako nastavlja Artinfo.ba, postoji naravno i druga strana priče, ona koju vrlo dobro zna i na svojoj je koži osjetio hrvatski narod središnje od Novog Travnika do Žepča. Zapovjednici postrojbi HVO-a u Žepču, 111. xp Brigade HVO-a Lendu smatraju glavnim krivcem za rast napetosti i na ovom području i incidente koji su rezultirali agresijom Armije R BiH na Hrvate žepačkog kraja.

Kao zapovjednik Operativne grupe Bosna-Zavidovići Lendo je u svibnju 1993. naredio masovna uhićenja u Zavidovićima, zatim podjelu MUP-a u Žepču, na hrvatski i muslimanski dio da bi krajem svibnja, bez znanja i suglasnosti zapovjedništva HVO-a, u Žepče iz Zenice poslao 30 policajaca muslimana radi „zavođenja reda“ u naselja s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Na traženje čelnika 111. xp Brigade, policajci su vraćeni u Zenicu. Na nove napetosti nije se dugo čekalo, a one se događaju 3. lipnja kada su pripadnici muslimanske vojske pucali na zastavu hrvatskog naroda postavljenu uz prometnicu u naselju Goliješnica. Pet dana kasnije dvadesetak pripadnika muslimanskog diverzantskog voda iz Gornje Ozimice dolazi i stacionira se u Žepču, dijeleći prostor u zgradi umirovljenika sa Zelenim beretkama, te tako uzrokuju nove napetosti.

11. lipnja u Dolini u općini Zavidovići članovi muslimanskih seoskih straža ranjavaju dvojicu policajaca HVO-a. Počinitelje je uhitila vojna policija HVO-a i Armije R BiH, ali je događaj dodatno narušio odnose dojučerašnjih saveznika u borbi protiv srpske agresije na ovaj dio BiH. Dio je to incidenata koji su prethodili otvorenoj agresiji Armije R BiH na Hrvate žepačkog kraja.

Sličnu ulogu Lendo je odigrao i u Novom Travniku. Hrvatski branitelji Novog Travnika, Refika Lendu smatraju jednim od naojdgovornijih za podizanju tenzija između Hrvata i u to vrijeme Muslimana koje su rezultirale najprije brojnim incidentima, a potom i otvorenom agresijom Armije R BiH na područje ove srednjobosanske općine u kojoj su Hrvati teško stradali. Smatraju ga krivim i jer je odbio svaki pokušaj formiranja zajedničkog sustava obrane Hrvata i Muslimana, pokazujući tako da je Armija R BiH i u njegovom rodnom Novom Travniku, odnosno Opari, imala za cilj progon hrvatskog stanovništva, a ne obranu od srpske agresije.

Novi Travnik je među rijetkim općinama u BiH u kojoj je mjesto prvog čovjeka nakon rata preuzela osoba koja je kreator progona i etničkog čišćenja. Mandate mu je obilježio jednonacionalni pristup ulaganjima, uz stalne zabrane isticanja obilježja hrvatskog naroda. Po matrici isprobanoj u Novom Travniku, SDA Lendu kandira za čelnog čovjeka Federacije BiH.

„Prst je to u oko“ suživotu u Federaciji BiH, na način već provjeren na lokalnoj razini, u srcu središnje Bosne, u Novom Travniku koji je nakon Lendinog poraza na lokalnoj razini konačno postao mjesto za sve. Ponovnom kandidaturom Refika Lende SDA šalje jasnu poruku: Federacija treba biti po mjeri samo jednog, većinski bošnjačkog naroda, nikako mjesto za druge i drugačije, a Refik Lendo idealan je izbor osobe koja može završiti ono što je u ratu započela.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)