Dom naroda Parlamenta FBiH dobio novo vodstvo: Martinović predsjedatelj, Ilić (SDP) i Hajdarević (NIP)dopredsjedatelji

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrani su predsjedatelj i dopredsjedatelji ovog doma.

Za predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je izabran HDZ-ov Tomislav Martinović, koji je bio i jedini kandidat. Za njega je glasovalo 67 izaslanik, dva su bila suzdržana, pet glasova je bilo protiv.

Za dopredsjedatelja iz srpskog kluba izabran je Slađan Ilić iz SDP-a, koji je bio i jedini kandidat. Za njega je glasalo 65 izaslanika, troje je bilo suzdržanih, a sedam je bilo protiv.

Kandidati iz Kluba bošnjačkog naroda za dopredsjedatelja su bili Aida Obuća iz SDA, a Nezim Alagić je predložio Izana Hajdarevića, člana Naroda i pravde.

Za dopredsjedatelja izabran je Izan Hajdarević s 50 glasova, protiv je 15 bilo izaslanika, a 11 suzdržanih. Kandidatkinja Aida Obuća je dobila podršku 24 izaslanika, 11 je bilo protiv, a suzdržano je bilo 40 izaslanika. Na pojedinačnom izjašnjavanju Obuću je podržalo 25 izaslanika, protiv je bio jedan, a 53 izaslanika su bili suzdržani.

Haris Zahiragić (SDA), se pozvao na to da je Klub Bošnjaka većinski izabrao Aidu Obuću za kandidata, te pozvao ostale, posebno HDZ da poštuju legitimno predstavljanje i glasaju za Obuću.

Nezim Alagić je reagirao na to protupitanjem da li to smatraju da je Hajdarević nelegitiman Bošnjak i pozvao većinu da podrži kandidata kojeg je on predložio.

“Iznenađujuće je da se to ne radi u klubu Hrvata i klubu Srba, koji će se ovdje kako vidim podržati. Što radimo, radimo da zanemarujemo Klub Bošnjaka i većinu u Klubu Bošnjaka i po prvi put dešava se ovakva situacija”, kazala je Obuća.

Nakon toga je uslijedila duga rasprava u kojoj se raspravljalo o legitimnosti, nelegitimnosti, tko je na koji način izabran u Dom naroda, je li bilo presedana.

Dom naroda Federacije po BiH zbog izmjena Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt po prvi put ima 80 izaslanika i to po 23 u klubovima konstitutivnih naroda i 11 u Klubu Ostalih.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori