Svega jedan dan potrajala je nada da u HDZ-u ima ijedno “muško”, osim Plenkovića

Vrijeme:3 min, 33 sec

 

Svega jedan dan potrajala je nada da u HDZ-u ima ijedno “muško”, osim Plenkovića. I to “muško” koje “ne nosi hlače”, nego uglavnom “suknju”. Nataša Tramišak.

Nada se pojavila u srijedu navečer, kada je smijenjena ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a iskazala nezadovoljstvo time što ju je predsjednik vlade smijenio, i to bez pravog obrazloženja. Jedino što je njoj i javnosti rekao bilo je da u nju nije imao povjerenja. Tramišak je u svojoj izjavi pred novinarima rekla i to da će odsad, kao reaktivirana zastupnica, zastupati u prvom redu interese “naroda”, to jest birača koji su je izabrali. A ne HDZ-a i njegova čelništva.

Bilo je to uistinu “bogohulno” za Plenkovićeve uši i za uši čuvara novonormalnoga vladačakog pravovjerja.

Imale su te riječi, u ovim našim prilikama totalne odanosti i podložnosti i ulizništva impozantnom gospodinu, značenje mogućega početka “pobune dahija”. Pobune protiv autokracije i jednoumlja u vladajućoj stranci, koje nikada dosad nije bilo toliko. I koje izluđuje sve ostale, pa i mnoge u toj stranci.

Čemu su se toliki ponadali? Ponadali su se da će istup gospođe Tramišak pokrenuti procese unutarnje stranačke “diferencijacije”, na dobrobit hrvatske demokracije. Da će napokon ljudi na položajima u toj stranci početi govoriti što misle i što osjećaju, a ne samo ono što moraju ili što misle da moraju govoriti. I činiti.

Već neko vrijeme nagađalo se da bi osam zastupnika HDZ-a moglo, bude li Tramišak smijenjena, uskratiti svoje povjerenje vladi, time ju ostaviti bez natpolovične većine u Saboru i izazvati prijevremene izbore, a možda ujedno i obaranje Plenkovića s faraonske pozicije u stranci koju je stvorio Franjo Tuđman.

Takve nade potopio je za točno 24 sata Natašin pokrovitelj, osječko-baranjski župan i šef organizacije HDZ-a u sjeveroistočnoj županiji, Ivan Anušić. On je potvrdio da se usprotivio smjenjivanju vlastite štićenice, ali da ostaje lojalan i odan Plenkoviću, čije je pravo birati i smjenjivati članove vlade kako mu se prohtije. I ne samo to. Anušić je, da tko ne bi posumnjao u njegovu privrženost, uzdigao HDZ do nebeskih visina i prisegnuo na njegovu ne samo slavnu prošlost, nego i na njegovu još slavniju i pobjedničkiju budućnost.

Povrh toga, Anušić je izrazio zadovoljstvo što se smijenjena ministrica, iako to na žalost više nije, vraća za pročelnicu u njegovu županiju. Reaktiviranje njezina saborskog mandata nije spominjao. Iz čega bi se moglo zaključiti da je poslušao tajnu Plenkovićevu direktivu po kojoj se ona i ne smije vratiti u Sabor. Valjda zato da ju više ne bi morao na tom časnom mjestu nikada vidjeti.

I jedan od još nekoliko eventualno pobunjenih “dahija”, o čemu već mjesecima nagađaju mediji, Ivan Butković, ministar pomorstva i ostaloga, prisegnuo je na vjernost Plenkoviću i “ogradio” se od Natašina izljeva nezadovoljstva i prkosa. I on je nahvalio i svoj rad i rad vlade i njezina predsjednika, a naravno i neprocjenjivu vrijednost HDZ-a.

Tim dvjema izjavama za vrlo gledane nacionalne televizije kratkotrajna nada da u HDZ-u može biti ikoga tko misli drukčije od Plenkovića i koji je to spreman javno i reći i zastupati i argumentirati pala je u vodu. Potopljena je jedva što je pomolila glavu iz plave vode.

Kao jedino “muško”, osim Plenkovića, ostala je u četvrtak navečer samo gospođa Tramišak. No uzmu li se sva dosadašnja iskustva u obzir, sigurno je da će se i ona uskoro vratiti na “tvorničke postavke”  karijerne hadezeovske bez-ličnosti. I da će dovoljno vjernih birača, 16,5 posto od svih , to “popiti” i na sljedećim izborima donijeti HDZ-u opet “veličanstvenu” izbornu pobjedu. Kalmetine, Sanaderove, Dujićeve i hobotničke interesne mreže ostalih HDZ-ovih dahija, odane bezuvjetno predsjedniku stranke, moći će i dalje nastaviti neometano svoja djelovanja. Pokrivajući se domoljubljem, europejstvom, demokracijom, katolicizmom, vladavinom prava, transparentnošću, inkluzivnošću, uspješnošću, socijalnom osjetljivošću, poštenjem, dobronamjernošću, sposobnošću, kompetentnošću, odgovornošću i svim drugim besplatnim ukrasima koji im pomažu da sve članstvo i birače i čitav narod odreda i dalje i koliko god zatreba iznevjeruju, varaju ga i u lice mu, ne trepnuvši okicama, lažu koliko je god potrebno.

Povezani sadržaji:

Bivša ministrica Tramišak: U kratkom razgovoru s Plenkovićem nisam dobila adekvatan odgovor zašto to čini

Hrvatskoj odobren Integrirani teritorijalni program s ukupno 1,57 milijarda raspoloživih sredstava iz EU-fondova

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)