Državna tajnica Andrea Metelko Zgombić otkrila kada bi mogli pustiti Hrvate u Zambiji: ‘Njihove obitelji već prikupljaju novac‘

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Djeca imaju uredne hrvatske papire na temelju sudskih odluka, izdane putovnice i Ministarstvo ih smatra hrvatskim državljanima

Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova gostovala je u RTL-u Danas, gdje je rekla kako se ministarstvo svaki dan redovno čuje s Hrvatima u Zambiji, da ih posjećuje konzul i piše bilješke.

Što se tiče ročišta, kaže da je dobro prošlo. “Hrvati su u odvjetnika koji im je dodijeljen sad već uzeli, kako smo sugerirali, profesionalnog odvjetnika, koji ih spretno i vješto predstavlja. Saslušao je svjedoke, dan je dobro prošao”, smatra ona.

Po pitanju zatvora, navodi kako se osumnjičeni nisu žalili.

“Situacija je takva kakva jest, situacija da ste zatočeni nije ugodna, ali ih se tretira na dobar način, ne zlostavlja ih se. Ministar je razgovarao sa šefom delegacije EU koji je pričao s tamošnjim ministrom za zatvore, svi jako dobro znaju da su tamo Hrvati i da se za njih brinemo”, rekla je.

Prokomentirala je i posljednje odluka o mogućoj obrani sa slobode, uz uvjete, govori kako se konzul pokušava povezati s Hrvatima koji tamo žive kako bi posvjedočili o njima jer svatko mora pronaći dvije osobe.

Otkrila je i da obitelji osmero Hrvata već sada prikuplja novac, a očekuje da će možda čak prije vikenda biti pušteni na slobodu.

Kada izađu, trebali bi imati i osiguran smještaj. “Već dogovaramo jedan smještaj kod Hrvata tamo, tako da im olakšavamo boravak”, navodi.

image

Andrea Metelko Zgombić foto: Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Upitana je i što je sada s tom djecom, gdje se ona nalaze i jesu li to sad hrvatski problem jer imaju hrvatske papire.

“Oni imaju uredne hrvatske papire na temelju sudskih odluka, izdane putovnice, smatramo ih hrvatskim državljanima. Zambija to dovodi u pitanje i nama se ne omogućava pristup toj djeci, na zaštićenom su mjestu”.

Što se tiče idućih poteza govori kako prije svega trebamo vidjeti kako će se postupak okončati, utvrditi kakav je on jer donosi u legitimitet cijeli slučaj posvojenja.

“Tek onda ćemo vidjeti je li posvojenje valjano. Sud je svjestan da je potrebno djelovati brzo, da postoji dinamika. Predlagano im je ranije ročište, ali je državni odvjetnik tražio kasnije da prikupi dokaze. Dobar je znak da nisu toliko potkrijepili sumnje dokazima. To ostaje vidjeti, 23. siječnja je iduće ročište”, kaže.

Naposljetku je upitana smiju li se posvajati djeca iz Konga ili ne.

“Sama ta DR Kongo suspendirala je mogućnost posvajanja djece od stranaca, postoje izuzeci, državljani unatoč njoj mogu valjano posvajati, određuju broj, kvotu. Ostaje u potpunosti otvoreno jesu li odluke kongoanskih sudova valjane, pričekat ćemo postupak”, zaključila je.

Jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori