BRUXELLES/Europska unija zgrožena pogubljenjima dvoje prosvjednika u Iranu

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Europska unija priopćila je danas da je „zgrožena“ nakon što je Iran pogubio Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija, koji su proglašeni krivim za smrt pripadnika paravojnih snaga.

– EU je zgrožena pogubljenjem Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija koji su uhićeni i osuđeni na smrt u vezi s prosvjedima u Iranu koji su u tijeku – rekao je glasnogovornik visokog predstavnika EU za vanjske poslove Jozepha Borrella.

– Ovo je još jedan znak nasilne represije iranskih vlasti nad civilnim prosvjednicima. EU još jednom poziva iranske vlasti da odmah prekinu praksu izricanja i izvršavanja smrtnih kazni protiv prosvjednika koja zaslužuje oštru osudu – navodi se u priopćenju, koje prenosi Radio Slobodna Europa.

Dvojica muškaraca pogubljeni su nakon što su proglašeni krivima za ubojstvo pripadnika iranske paravojne formacije Basidž tijekom prosvjeda u Karadžu.

Tužitelji su rekli da je 27-godišnjeg pripadnika te formacije skinula do gola i ubila grupa ožalošćenih koji su nazočili komemoraciji Hadisi Nadžafi, koja je ubijena u prosvjedima u rujnu.

Organizacije za ljudska prava osudile su smrtne kazne izrečene prosvjednicima u Iranu nakon, kako su nazvali, „lažnih suđenja“ u tri ročišta koja su održana u šest dana.

Četiri osobe su pogubljene u vezi s prosvjedima izazvanim smrću Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje koja umrla je nakon što ju je pritvorila iranska policija za moral zbog „nošenja neprikladne odjeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)