Vladimir Trkmić: Bogojavljenje – Sveta Tri Kralja

Vrijeme:6 min, 27 sec

 

Neobični i korisni darovi Triju Kraljeva

Slaveći godišnju proslavu Bogojavljenja, možda olako preskočimo imena kraljeva: Gašpar, Melkior i Baltazar. Nekada su se njihova imena pisala na blagoslovu obitelji kredom na vratima obiteljske kuće. Često nam se dogodi da se premalo meditativno zadržimo na darovima koje su oni poklonili Svetoj Obitelji. Pa nam tako naglasak njih kao osoba ostaje samo na teološko biblijskoj razini. To jest na činjenici da njihov dolazak s istoka, iz dalekih poganskih zemalja, znači kako se Emanuel objavio svim narodima svijeta, a ne samo Židovima. Dakako da je ta tvrdnja ispravna i da za nju ima temelja u teološkom pristupu poklona Triju kraljeva. Možda bi ponekad trebalo pristupiti svetkovini Bogojavljenja pod sasvim drugim vidikom. Pod aspektom darova. Riječ je o darovima! Zašto baš ti darovi? Zašto zlato, tamjan i smirna? Odgovor na to leži u značaju i vrijednosti tih darova u duhu onog vremena. Zlato je nekad, pa tako i danas, imalo i ima trajnu vrijednost. U praksi zlato vrijedi zbog svoje stabilnosti više od bilo kojeg novca ili valute. Sveta Obitelj se našla u Betlehemu zapravo u velikim neprilikama. Za njih nije bilo mjesta ni u svratištu, na mogućem mjestu gdje možeš prespavati jednu noć. A i budućnost im u materijalnom smislu nije bila blistava. Trebalo je sve to preživjeti i vratiti se ponovo u Nazaret. Poklonjeno zlato malom, novorođenom Isusu bilo je „prva i prava financijska pomoć“. Mudra Tri Kralja, ili mudraca s istoka bili su vrlo praktični ljudi. Uz zlato darovali su malom Isusu smirnu, kvalitetno ulje za njegu tijela. Ulje koje je ne samo mirišljavo, nego svestrano kao lijek, kao antiseptik i dezinfekcijsko sredstvo. U novije doba vrlo malo se u Crkvi posvećuje pažnje tom aspektu trikraljskog darivanja. U neobično skromnim, zapravo pravim ljudskim neprilikama rođen je Isus Spasitelj svijeta. Trebalo je ostati kao Obitelj duhovno miran, staložen i svjestan da je takvo Isusovo rođenje Očeva volja i providnost. Prisutnost vjerojatnog korištenog tamjana unutar betlehemske štalice stvorila je duhovni mir, a isto tako osjećaj blizine Boga Oca i Njegove providnosti.

Blagoslov zlata, tamjana i smirne

Prema Rimskom obredniku iz 1929 godine na Bogojavljenje se u crkvama blagoslivljalo zlato, tamjan i smirna. U naše se vrijeme blagoslivlja samo voda. Šteta da i u naše vrijeme ne blagoslivljamo zlato, tamjan i smirnu. Blagoslovine imaju svoju veliku duhovnu moć. Zato Katolička crkva preporuča da ono što je blagoslovljeno čuvamo i vrednujemo. Blagoslovljene stvari: križevi, krunice, lančići, zlato, tamjan, i druge stvari nas štite od navala Zloga. Tako barem piše u blagoslovnim molitvama u Rimskom obredniku iz 1929. godine. Zato sve što imamo blagoslovljeno, ili nam je netko blagoslovljeno poklonio, čuvajmo sa vjerničkim dostojanstvom, jer blagoslovljene stvari i predmeti nas čuvaju od tjelesnih i duhovnih pogibelji.

Smirna – njezina višeznačna vrijednost

Smirna potječe uglavnom iz Arabije, a raste u Jemenu, sjevernoj i istočnoj Africi, Somaliji i Sudanu. Njeno ulje se dobiva iz smole ove biljke. U njezi kože ona djeluje tako da zateže kožu, zaustavlja krvarenje i potiče prokrvljenost. Ona djeluje kao antiseptik, uništava gljivice, dezinficira i sprječava upale te potiče zacjeljivanje rana. Uz to ima vitalizirajuća svojstva te jača kožu. Odlična je kao sastojak u proizvodima za njegu jer je vrlo djelotvorna kod kožnih problema i ekcema te u Anti-Aging proizvodima i vodici za usta kod problema sa zubima. Budući da smirna ima općenito vrlo dobra njegujuća svojstva, ona se koristi i u ostalim mnogobrojnim proizvodima za njegu. U aromaterapiji smirna čisti dušu, daje unutarnju snagu i potiče smirenosti i ravnotežu. Pomaže kod gubitka volje i kod duševnog umora, daje optimizam i pouzdanje i odlična je kao ulje za meditaciju.

Tamjan (smola)

Tamjan je bijela aromatična smola koja paljenjem razvija izuzetno jak i ugodan miris, zbog čega se rabi za kađenje, najčešće prilikom vjerskih obreda. Prodoran mirisni dim razvije se kada se komadić smole stavi na žeravicu.

Porijeklo i korisnost tamjana

Glavna atrakcija za Egipćane u Južnoj Arabiji bio je tamjan, koji su oni visoko cijenili zbog njegove upotrebe u hramovima i prilikom mumifikacije (balzamiranja), a njime je taj dio Arabije bio naročito bogat. Acetat iz tamjana utječe na protein u mozgu koji regulira osjet topline na koži, a znanstvenici su utvrdili da slično djeluje i na ljudski um. Naime, nakon što osoba dođe u kontakt s tamjanom osjetit će njegov snažan anksiolitički učinak (smirivanje psihičke napetosti, tjeskobe i straha) što uglavnom rezultira osjećajem opuštenosti i otvorenosti te općenito djeluje vrlo umirujuće. Mnoge religije prakticiraju kađenje tamjanom tijekom vjerskih obreda kako bi vjernicima pomogli da postignu stanje mirnoće i uravnoteženosti. Ovaj učinkovit način postizanja mira i osjećaja zadovoljstva i sreće omogućuje nam da prostor molitve doživimo kao mjesto oslobođeno stresa, na kojem svoj duh i tijelo punimo pozitivnom energijom. Tamjan je puno više od mirisne smole koja djeluje umirujuće na um i tijelo. Poznat je i kao izvrstan narodni lijek protiv hipertenzije, kašlja i mučnine.

Zlato kao novac

Danas zlato služi uglavnom u obliku sredstva za finansijske investicije (kao prigodne zlatne kovanice ili zlato u polugama). Služi i kao sredstvo za plaćanje, a mnoge centralne banke u svijetu ga koriste kao pokriće nacionalne valute (valutne rezerve), mada se većina svjetskih valuta danas ne veže za zlatne rezerve. Također privatna i pravna lica i investitori često investiraju u zlato i vrijednosne papire na bazi zlata, a koji čine kurs zlata na tržištu. U kriznim vremenima (inflacije ili privredne krize) zlato se, između ostalih, smatra vrlo stabilnom investicijom, koje se može promatrati relativnim rastom vrijednosti u odnosu na druga sredstva investiranja. Unutrašnja vrijednost zlata se, u ekonomskoj teoriji, promatra kroz njegovu relativnu rijetkost i kroz prosječno potrebni napor i rad koje njegovo kopanje i prerada zahtijeva. Zbog toga kod zlata ne postoji rizik od propadanja (bankrota) kao kod drugih vrijednosnih papira, gdje stopa povrata ulaganja zavisi od pretpostavljenog rizika od propadanja sudionika na tržištu.

 

Rimski obrednik iz 1929. godine predlaže na Bogojavljenje ( Tri Kralja ) blagoslov zlata, tamjana i  smirne..

RIMSKI OBREDNIK

 

IZDAN PO NAREDBI

PAPE PAVLA V.

I PREGLEDAN BRIŽLJIVOŠĆUU DRUGIH PAPA

A OBLAŠĆU

SVETOGA G. N. PAPE PIJA XI.

UDEŠEN PREMA ZBORNIKU KANONSKOOA PRAVA.

PO TlPSKOM IZDANJU RIMSKOM.

 

ZAGREB 1929.

TISAK NADBISKUPSKE TISKARE

 

BLAOOSLOV ZLATA, TAMJANA I MIRE  – na blagdan Bogojavljenja.

 

  1. Pomoć je naša u imenu Gospodina.
  2. Koji stvori nebo i zemlju.
  3. Gospodin s vama.
  4. I s duhom tvojim.

 

Pomolimo se                                                                                                                               Molitva

Primi, sveti Oče, od mene nedostojnoga sluge svoga ove darove, koje ti smjerno prinosim na čast svetoga imena tvoga i na diku svemogućeg veličanstva tvoga, kao sto si primio žrtvu Abela pravednika i kao što si primio iste darove od triju Mudraca, koji ti ih nekad priniješe. Zaklinjem te, stvore zlata, tamjana i mire 0cem svemogućim, Isusom  Kristom Sinom njegovim jedinorođenim i Duhom  Svetim Utješiteljem, da odstupi od tebe svaka đavolska varka, himba i zloba, i da ljudskome rodu budeš spasonosni lijek protiv neprijateljskih zasjeda. Koji te god, pouzdajući se u pomoć Božju, budu držali u svojim riznicama, kućama ili uza se, neka se moću i zaslugama Gospodina i Spasitelja našega, zagovorom njegove presvete Majke i Djevice Marije, onih, koji su danas sličnim darovima počastili Krista Gospodina i sviju svetih, izbave od svih duševnih i tjelesnih pogibli i zavrijede uživati sva dobra. O. Amen.

 

Boze nevidljivi i beskonačni, ponizno molimo blagost tvoju svetim i strašnim imenom tvojega Sina, ulij u ovaj stvor zlata, tamjana i mire blagoslov i djelovanje svoje moći, da oni, koji ih budu držali uza se, budu sigurni od svake navale bolesti i štete. lzbjegli svim tjelesnim i duševnim nemoćima, ne mučila ih nikakva pogibao, i zdravi i veseli služili tebi u Crkvi tvojoj. Koji u savršenom Trojstvu živiš i kraljuješ Bog po sve vijeke vjekova. O. Amen.

Blagoslov zlata, tamjana i mire.

I blagoslov Boga svemogućega 0ca i Sina

i Duha  Svetoga sišao na ovaj stvor zlata, tamjana

mire i ostao vazda. O. Amen.

 

I neka se poškrope blagoslovljenom vodom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)