Talibani zabranili ženama ulazak na sveučilišta i fakultete

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Afganistansko ministarstvo visokog obrazovanja kojim upravljaju talibani priopćilo je da studenticama da im neće biti dopušten pristup sveučilištima u zemlji do daljnjega. U pismu, koje je u utorak potvrdio glasnogovornik ministarstva visokog obrazovanja, naloženo je afganistanskim javnim i privatnim sveučilištima da odmah obustave pristup studenticama u skladu s odlukom vlade.

“Svi ste obaviješteni da odmah provedete spomenutu naredbu obustave obrazovanja žena do daljnjega”, piše u pismu upućenom svim vladinim i privatnim sveučilištima, koje je potpisala ministrica za visoko obrazovanje Neda Mohammad Nadeem, prenosi AFP.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric opisao je ovaj potez kao “zabrinjavajući”. “To je očito još jedno prekršeno obećanje talibana. Svjedoci smo otkako su preuzeli vlast da smanjuju prostor za žene, ne samo u obrazovanju, već i pristupu javnim površinama”, rekao je. “To je još jedan vrlo zabrinjavajući potez i teško je zamisliti kako se zemlja može razvijati i nositi sa svim izazovima bez sudjelovanja žena i obrazovanja žena”. Najava je uslijedila nakon sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku o Afganistanu. UN-ovi izaslanici SAD-a i UK osudili su taj potez tijekom sastanka Vijeća. “Talibani ne mogu očekivati ​​da budu legitimni članovi međunarodne zajednice dok ne poštuju prava svih Afganistanaca, posebno ljudska prava i temeljne slobode žena i djevojčica”, rekao je zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood.

Talibani brane svoju odluku i tvrde da su takva ograničenja učinjena kako bi se očuvao “nacionalni interes” i “čast” žena. Nekoliko talibanskih dužnosnika reklo je da je zabrana višeg obrazovanja samo privremena, ali su također iznijeli niz isprika za zatvaranje: od nedostatka sredstava do vremena potrebnog za preuređenje nastavnog plana i programa prema islamskim principima. Također su ograničili žene u većini područja zapošljavanja, naredili im da nose odjeću od glave do pete u javnosti, a od nedavno je ženama zabranjen pristup parkovima i dvoranama.

U međuvremenu, Obaidullah Baheer, osnivač kampanje Let Afghan Girls Learn (“Neka afganistanske djevojčice uče”), rekao je da je ovaj potez poput “noćne more koja se ponavlja kroz generacije”. “Talibani su odabrali dan u kojem je Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo o Afganistanu da objave tako nešto”, rekao je Baheer za Al Jazeeru. Odluka je uslijedila kada mnogi studenti polažu završne ispite. Jedna majka studentice, koja je zamolila da ne bude imenovana iz sigurnosnih razloga, rekla je da ju je kćer nazvala uplakana kada je čula za pismo, strahujući da više ne može nastaviti studij medicine u Kabulu. “Svi osjećamo ovu bol. Zabrinuti su za budućnost svoje djece”, rekla je. Zemlja je u velikom problemu zbog humanitarne krize u kojoj se više od polovice stanovništva suočava s glađu. Ne pomažu im ni sankcije Zapada, prekinuta humanitarna pomoć i zamrznutih 10 milijardi dolara imovine afganistanske središnje banke.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)