Nova snimka Putinovog nepobjedivog oružja: Što je zapravo ruski sustav Avangard?

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Putin je za Avangard kazao kako je sposoban za oštre manevre na putu do cilja, što znači da je ‘potpuno neranjiv na bilo kakvo oružje protuzračne i proturaketne obrane’

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako Rusija u upotrebu uvela još jedan oružani sustav Avangard, a podijelili su i snimku hipersoničnog kliznog vozila koje može nositi nuklearno oružje i koje je spremno za borbu. Raspoređen je u regiji Orenburg na južnom Uralu. U izvještaju se navodi da je sustav opremljen interkontinentalnim balističkim raketama za čije instaliranje je bilo potrebno nekoliko sati.

No, što je zapravo sustav Avangard? Bio je jedan od nekoliko naprednih oružanih sustava koje je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin u ožujku 2018. godine. Ruski dužnosnici su priopćli da oružje može letjeti 27 puta brže od zvuka i da ga je nemoguće presresti, piše Al Jazeera Balkans. 


U svom govoru 2018. godine Putin je Avangard nazvao nepobjedivim i usporedio ga s ‘meteorom’ i ‘vatrenom kuglom’. Rekao je da je sposoban za oštre manevre na putu do cilja, što znači da je ‘potpuno neranjiv na bilo kakvo oružje protuzračne i proturaketne obrane’.

U to vrijeme, bivši ruski ministar obrane Sergej Ivanov priopćio je da Rusija ima 12 novoproizvedenih sistema Avangard koji su razvijeni po relativno niskoj cijeni. Avangard teži 2.000 kilograma, ima domet veći od 6.000 kolometara i sposoban je nositi nuklearni ili konvencionalni teret. 

– Kao oružje za pojačano klizanje, Avangard se transportira do maksimalne visine (oko 100 km) pomoću balističke rakete, nakon čega se klizno vozilo odvaja od svoje rakete. Zatim krstari prema svojoj meti kroz atmosferu – navodi Centar za strateške i međunarodne studije. Prvi raketni sustav Avangard u rusku službu ušao je krajem 2019. godine.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)