Cvjetići adventskog vjenčića (3): Prvo sudi sebi. Drugima sudi želeći to mnogo manje činiti

Vrijeme:1 min, 7 sec

 

…Kada donosimo sudove, kakve svakodnevno moramo donositi o svojim vlastitim djelima, a ponekad i o drugim ljudima, ima nekoliko načela što ih treba imati na umu. Ona su zasnovana i na onomu na što nas došašće opominje i na nadi koju nam daje.

Prvo sudi sebi. Drugima sudi mnogo s mnogo manje želje to činiti. Imaj na umu da nam često nedostaju informacije i da ne poznajemo kontekst kako bismo oblikovali svoje mišljenje. Imamo predrasude i zavode nas emocije. Ne dopusti da ogovaranje otruje tvoje prosuđivanje. Dobro i o svemu promisli, polagano i strpljivo. Nastoj u drugima vidjeti ono što je dobro. Sudi o njima s plemenitošću i uvijek pođi od toga da drugi imaju najbolje namjere. Otvori vrata milosrđu. Suditi komu ne znači ne znati za opraštanje. Sudi manje, a Bogu prepusti da sudi više. Mi zaista ne moramo imati vlastito mišljenje o svemu. Prepusti ga Bogu.

Svime time ne želi se reći kako trebamo suditi manje. Upravo suprotno, trebamo suditi više, ali bolje, s više strpljenja, dobrote i ljubavi. Pouka je došašća da ćemo neminovno biti suđeni na kraju ovoga svijeta, no ako se pomnjivo pripravimo, bit će nam presuđeno da smo spremni za onaj drugi svijet.

Michael Rennier

Povezani sadržaj:

FOTO: Tko nam je sudio i tko ih je nadgledao?

 

Aleteia/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)