Iz stranih medija/FAZ/Hans-Christian Rößler: Nogomet je kraljeva stvar (Fußball ist Königsache).

Vrijeme:3 min, 46 sec

 

 

Hans-Christian Rößler: Nogomet je kraljeva stvar (Fußball ist Königsache). F.A.Z., 15. prosinca 2022.: 

Uspjeh na Svjetskom prvenstvu jača političko samopouzdanje Maroka. 

Začuđeno klicanje ujedinjuje političke neprijatelje. Odjednom su svi u Africi i arapskom svijetu Marokanci. Nedavno su Maroko i njegov regionalni rival Alžir bili na rubu rata u sporu oko Zapadne Sahare. Sada su mnogi Alžirci među najvećim navijačima „lavova s Atlasa“, kako marokansku reprezentaciju nazivaju kod kuće. „Herojski. Povijesni. Mabruk.“, stajalo je na naslovnici najvećeg alžirskog sportskog portala DZfoot. Utakmica protiv Francuske posebno naelektrizira iz povijesnih razloga mnoge koji su živjeli u Africi pod francuskim protektoratom ili kolonijalnom vlašću, poput Maroka, Tunisa i Alžira. U Europi su mnogi afrički imigranti navijali i slavili. 

U Maroku se kaže da i kralj Mohamed VI. nosi crveno-zeleni dres. Neki obožavatelji dali su otisnuti njegov portret na svoje majice. Entuzijazam ujedinjuje cijelu zemlju. Uspjehu je pridonio i Mohamed VI. pridonio. Kralj podupire nogomet. On ne gradi samo stadione. U Saléu kod Rabata osnovao je akademiju za promicanje mladih talenata, koju kraljevska obitelj dobrim dijelom financira. Akademija Mohamed VI. prima samo igrače između 13 i 18 godina. Scouti ih biraju diljem zemlje i u europskoj dijaspori. Jedan od bivših igrača je napadač Youssef En Nesyri, čiji je gol doveo Maroko do polufinala protiv Portugala. Dio prihoda od transfera profesionalnih igrača koji su tamo trenirani vraća se akademiji. U inozemstvu su traženi, dok kod kuće neki uspoređuju reprezentaciju s Ujedinjenim narodima: Hakimi, Mazraoui, Ziyech i Bono igraju u vrhunskim europskim klubovima. Više od polovice reprezentativaca rođeno je izvan Maroka, ali ostaju blizu domovine svojih obitelji. Oduvijek sam se osjećao kao Marokanac, tako sam odgojen, čak je i hrana koju moja majka sprema marokanska, kaže Achraf Hakimi, rođen u Getafeu pokraj Madrida koji je jedno vrijeme igrao i za španjolsku reprezentaciju. 

Marokanski uspjeh pomoći će u jačanju političkog samopouzdanja zemlje i njenog monarha. Ono je već značajno poraslo nakon što je tadašnji američki predsjednik Donald Trump priznao marokanski suverenitet nad Zapadnom Saharom u prosincu 2020. Maroko želi da Trumpovim stopama krenu i europski partneri. Sukob oko bivše španjolske kolonije doveo je do ozbiljnih diplomatskih kriza sa Španjolskom i Njemačkom. Maroko tada ponovo iskoristio migrante kao sredstvo političkog pritiska: u svibnju 2021. granična policija otvorila je prijelaz prema španjolskoj eksklavi Ceuti i dopustila tisućama Marokanaca da dođu u gradić. Takvim postupcima režim u Rabatu migrantima jasno daje do znanja da u borbi protiv ilegalnih migracija i međunarodnog džihadizma u Europi ne samo da želi biti žandar, već traži veće uvažavanje svojih stavova. 

Kako bi okončala tešku krizu u odnosima, Španjolska je otišla dalje nego ikada prije. Madrid je praktički odustao od dotadašnje neutralnosti hvaleći marokanske planove za autonomiju Zapadne Sahare. Za Rabat je to bila diplomatska etapna pobjeda, dok su druge afričke i arapske države već otvorile diplomatska predstavništva u Zapadnoj Sahari. U znak zahvale za američko priznanje, Maroko je uspostavio diplomatske odnose s Izraelom. To ne samo da je naišlo na otpor u Maroku, već je raspirilo i spor s Alžirom. 

Alžir predvodi tabor država koje se protive politici popuštanja prema Maroku. Također osjeća da je njegova vojna nadmoć dovedena u pitanje novim izraelskim isporukama oružja Rabatu. Iz Izraela dolaze sigurnosna tehnologija i bespilotne letjelice koje Maroko koristi protiv Pokreta Polisario koji se bori za neovisnost Zapadne Sahare; Alžir je zaštitnik Polisarija. Sukob je eskalirao do te mjere da je Alžir prekinuo diplomatske odnose i porastao je strah od oružanog sukoba. 

Ali sada se u Rabatu nadaju da će Svjetsko prvenstvo pomoći Maroku da se prezentira kao prijateljska, kozmopolitska turistička destinacija. To je prijeko potrebno, jer je turizam jedan od najvažnijih izvora prihoda. Maroko se još nije oporavio od pandemije i višemjesečnog zatvaranja granica. U 2019. godini došlo je 7 milijuna stranih turista, u 2021. bilo ih je 1,3 milijuna. Turisti su postali važan izvor prihoda jer dugotrajna suša ugrožava poljoprivredu od koje žive mnogi Marokanci. Uz njemačku potporu Maroko radi na tome da uspije izvući veću koristi od sunčane energije koje ima napretek. 

U pustinji blizu Ouarzazatea gradi se najveći solarni kompleks na svijetu. Cilj je da do 2050. 80 posto potreba za električnom energijom pokriva iz obnovljivih izvora energije, trenutno je to 35 posto. Zajedno s Njemačkom, Maroko ubrzava proizvodnju zelenog vodika. Maroko u Europu ne želi izvoziti samo nogometaše, već uskoro i zeleni vodik. Nekadašnji nogometni autsajder već ima predvodničku ulogu u energetskoj tranziciji.

IZVOR

Hans-Christian Rößler

Politischer Korrespondent für die Iberische Halbinsel und den Maghreb mit Sitz in Madrid.

 

FAZ/https://www.faz.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)