Featured Video Play Icon

ČOVIĆ: Krišto kandidatkinja za predsjedateljicu Vijeća ministara, Bradara za predsjednicu FBiH

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke kojoj je na čelu. On je potvrdio da će predsjedateljica Vijeća ministara biti Borjana Krišto, a za predsjednicu Federaciju BiH bit će predložena Lidija Bradara. Time je Čović potvrdio najavu od prije više od mjesec dana da će Vijeće ministara dobiti predsjedateljicu, a Federacija BiH predsjednicu što je HMS prvi objavio.

Osvrnuo se Čović na sporazum između HDZ-a BiH i Osmorke kazavši da će ova koalicija imati od 46 do 48 izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ali da još treba pričekati i vidjeti koji će bošnjački blok imati većinu u Klubu bošnjačkog naroda. Dodao je i da smatra da odnos snaga u tom klubu neće utjecati na ranije potpisani sporazum.

Kazao je Čović da je izvjesno da će koalicija HDZ-a 1990 i HNP-a imati jednog izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH te da i dalje postoji mogućnost da HDZ BiH ima četiri izaslanika u Klubu Hrvatskog naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Osvrćući se na konkretna imena u izvršnoj vlasti, Čović je kazao da tek predstoje ozbiljne konzultacije po tome pitanju. Pojasnio je da je ovoga puta red da Hrvat bude na čelu Vijeća ministara BiH što uvjetuje i redoslijed biranja ministarstava pa nije želio pretjerano otkrivati.

Naglasio je predsjednik HDZ-a BiH da je sigurno da će dopredsjednik Federacije BiH i ministar financija biti iz stranke kojoj je na čelu dok će sve ostale pozicije u Vladi FBiH biti rezultat dogovora.

„Nastojat ćemo da naš utjecaj u Vladi Federacije BiH bude izraženiji nego do sada jer se ona mora uhvatiti u koštac sa svim problemima koji su socijalnog i ekonomskog karaktera“, rekao je Čović.

Čović je istaknuo da će se u svim imenovanjima voditi briga o spolnoj i regionalnoj zastupljenosti što je i do sada vidljivo prema izboru članova Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH (Marinko Čavara, Busovača) i Parlamenta FBiH (Mladen Bošković. Stolac).

„Naš je cilj da sve razine vlasti budu formirane do kraja godine“, rekao je Čović.

Na pitanje o mogućem istupanju HDZ-a 1990 iz HNS-a ako predstavnik te stranke ne bude izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH, Čović je kazao da koncept zajedništva u HNS-u ostaje na snazi dok god se ne riješe pitanja jednakopravnosti Hrvata u BiH.

“Ucjena je loša riječ jer HDZ 90 već danas, sa svojim partnerom iz Duvna (HNP, op., HMS), ima 4 izaslanika u federalnom domu naroda što im omogućuje da izaberi jednoga izaslanika u državnom domu naroda”, rekao je Čović.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)