NOVOIZABRANI ZASTUPNICI: Davanjem prisege konstituiran je novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

U Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nakon potvrde rezultata prethodno provedenih Općih izbora.

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice su izbor privremenih komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, konstituiranje doma verifikacijom mandata zastupnika i davanjem svečane izjave te izbor rukovodstva Predstavničkog doma parlamenta FBiH što podrazumijeva izbor predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća.

Konstruirajuća sjednica je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Uručivanje certifikata i potpisivanje izjave o prihvatanju mandata upriličeno je na samom početku sjednice, prije usvajanja dnevnog reda. Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović obratio se novoizabranim zastupnicima koje je podsjetio na njihove prve obaveze.

“Vaš izbor predstavlja i odgovornost jer vaši birači od vas očekuju ispunjenje predizbornih obećanja. Želim vas podsjetiti da ste dužni u roku od 30 dana, što je rok koji ističe sutra, popuniti imovinski karton. Popunjen obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja CIK-u elektronskim putem. Stari saziv također je dužan da popuni obrazac. Želim vam dobro zdravlje, uspjeh u radu i svekoliki napredak”, kazao je Arnautović.

U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ukupno je 98 mandata, a prema potvrđenim rezultatima Općih izbora, SDA je osvojila 26 mandata, SDO i HDZ po 15 mandata, DF 12, dok je Koaliciji “Povjerenje” pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata, NES – za europsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata. Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Mirsad Zaimović, predsjedatelj starog saziva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH vodi konstituirajuću sjednicu.

Iz zdravstvenih razloga sjednici ne prisustvuju Maja Uremović (POMAK) i Fadil Novalić (SDA).

Damir Mašić (SDP) podnio je izvještaj u ime Privremene mandatsko-imunitetne komisije Zastupničkog doma FBiH u kojem je utvđeno da je izabrano svih 98 zastupnika u Zastpničkom domu Parlamenta FBIH, a da je za naredni mandatni period CIK BiH svim zastupnicima dostavio certifikate.

Zaključeno je i da su dva zastupnika odbila mandate ranije, Vlatka Martinović (HDZ BiH) čiji je mandat dodijeljen narednom kvalificiranom kandidatu Kristini Šimović, kao i Dževad Memagić (SDA) čiji je mandat dodijeljen Aliefendić Elmedinu.

Nakon što su im uručeni certifikati, novoizabrani zastupnici položili su svečanu zakletvu, a svi zastupnici trebaju formirati klubove i o tome dostaviti pismenu obavijest Stručnoj službi Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo