Vučić i Kurti pozvani hitno u Bruxelles kako bi se pokušalo izbjeći mogući početak sukoba u ponedjeljak

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Joep Borrell pozvao je predsjednike Srbije i Kosova na hitan sastanak u Bruxelles. To je noćas priopćio predstavnik Europske komisije  za odnose s javnošću Peter Stano, a prenio Radio Slobodna Europa (RFE). Neki mediji neslužbeno doznaju da bi se susret mogao održati u nedjelju, 20. studenoga.

Dvojica predsjednika država koje jedna drugu ne priznaju, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, trebali bi u zadnji čas pronaći “europsko rješenje” za prijepor o obvezi preregistriranja svih automobila čiji vlasnici imaju prebivalište na Kosovu sa srbijanskih na kosovske tablice. U protivnomu, od 21. studenoga, i to nakon višekratnih odgoda roka isposlovanih od SAD-a i EU-a, vlasnici takvih vozila plaćali bi kaznu nešto veću od 150 eura.

Kurtijeva Vlada u Prištini odlučno je dosad odbijala sve pozive iz Washingtona i Bruxellesa da se rok za preregistraciju produži za deset mjeseci odnosno do ljeta 2023. S približavanjem ponedjeljka raste i napetost i zabrinutost da bi bez dogovora u zadnji čas moglo doći do nasilja odnosno do oružanog sukoba. Dodatnu težinu situaciji dalo je povlačenje iz kosovskih policijskih, carinskih i drugih državnih, javnih i političkih službi i s funkcija odnosno raskida radnog odnosa više od 600 Srba, uglavnom na sjeveru Kosova. Europska komisija naziva ovo sada “najozbiljnijom situacijom od g. 2013.”, rekao je Stano za RFE, izrazivši nadu u postizanje sporazuma, radi čega se i podalje od javnosti vode diplomatski razgovori. U njima posebnu ulogu ima Miroslav Lajčak, posebni izaslanik EU-a za dijalog Kosova i Srbije.

 

Povezani sadržaj:

Escobar: Proces pregovora Srbije s Kosovom treba voditi Europska unija

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)