Escobar: Proces pregovora Srbije s Kosovom treba voditi Europska unija

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

Nadam se da će Beograd i Priština ovih dana, u pregovaračkom procesu pod vodstvom EU-a, postići dogovor kako bi se stišale napetosti na sjeveru Kosova, izjavio je u razgovoru u petak za beogradsku Politiku zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika i posebni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. Rekao je da SAD podupire napore posebnog predstavnika EU-a.

Escobar je ujedno pozvao Kosovo i Srbiju a da pokažu maksimalnu fleksibilnost i postignu sporazum uoči uoči isteka roka u ponedjeljek 21. studenoga. Od toga dana kosovske su vlasti najavile da će kažnjavati vlasnike vozila s oznakama Republike Srbije koji imaju prebivalište na području Kosova, a koji ih nisu preregistrirali na tablice Republike Kosovo.

Kosovo je državnu nezavisnost proglasilo prije blizu 15 godina i otad ga je priznalo 97 zemalja širom svijeta. Srbija ne priznaje, a njezini dužnosnici tvrde da nikada ne će priznati državu Kosovo. EU i SAD rade već dugo na normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. G. 2013. potpisan je “Bruxelleski sporazum”, kojim se vlast u Prištini obvezala da će općine s većinom Srba u njima povezati u zajednicu općina. Na sjeveru Kosova, međusobno susjedne, četiri su takve općine: Sjeverna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan., dok su općine Štrpce, Klokot-Vrbovac, Gračanica, Novo Brdo, Ranilug i Parteš enklave “razbacane” po ostalim dijelovima zemlje.

“Skupština Kosova ratificirala je Bruxelleski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da je potrebno uspostaviti zajednicu općina sa srpskom većinom, što njezino formiranje čini obvezujućom zakonskom obavezom za Kosovo”, obrazložio je Escobar tvrdo američko stajalište.

Upitan vjeruje li da se uopće može postići kompromis budući da je zahtjev “Srpske liste”, koja se povukla iz svih kosovskih institucija, bio poštivanje Briselskog sporazuma, Escobar je priznao kako se SAD slažue s Europskom unijom da su nedavni događaji zabrinjavajući. “Povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i ima potencijal dodatno eskalirati napetosti na terenu. Sve strane moraju poduzeti korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja dovode u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu”, upozorio je.

Na pitanje poduzima li SAD diplomatske aktivnosti kako bi se sadašnji prijepor riješio, Escobar je odgovorio da postoji “puno partnerstvo s kolegama iz EU”, koje se ostvaruje unutar Kvinte (SAD, V. Britanija, Njemačka, Franuska, Italija). No Escobar je rješenje problema prebacio na EU: “Budući da su europske integracije težnja tih obiju zemalja, taj bi proces , naravno, trebao voditi EU”. Doda je da su “Sjedinjene Države blisko angažirane s EU-om, objema stranama i europskim partnerima” te da “politički, financijski, putem osposobljavanja i svih drugih mehanizama moramo osigurati” takav rezultat  koji bi stvorio “dugoročnu stabilnost za tu regiju”.

Na pitanje o francusko-njemačkom prijedlogu za rješenje kosovskog pitanja, koji je procurio u javnost prije nekolio dana, a za koji je povjerenik EU-a zatim ustvrio da to nije francusko-njemački, nego službeni prijedlog EU-a, koji SAD “snažno podupire”. “Napredak k normalizaciji odnosa Srbije i Kosova putem dijaloga uz posredovanje EU-a i dalje je vrlo važan za regionalnu stabilnost i za europsku stabilnost u vrijeme kada se suočavamo s agresijom Rusije u Ukrajini i krizama koje je Putinova brutalna, neopravdana invazija izazvala širom Evrope”, dodao je.

Upitan planira li osobno opt doći u Beograd i Prištinu, Escobar  je odgovorio: “U ovom trenutku nemam planiranih putovanja.”

 

Povezani sadržaj:

Šiljo: Vlast u Prištini stavlja na kocku i vazalsko leno dodijeljeno joj prije 15 godina

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)