IZVJEŠTAJ FRANCUZA IZ VUKOVARA: ‘Primirje je služilo da vojnici pojedu gulaš i popiju šljivovicu. Potom su ismijali europske diplomate’

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Jedan starac, Hrvat, između vojnika s kacigom, na kojoj je crvena petokraka, i drugog ‘vojnika’ sa šajkačom i kokardom – ovako je pariški list ‘France-Soir’ remizirao situaciju u Hrvatskoj u studenom 1991. godine. Večernji list u izdanju od 19.11.1991. godine donosi članak u kojem se nalaze dramatična svjedočenja francuskih novinara iz Vukovara i dubrovačke okolice.

– Francuski mediji već 24 sata najavljuju imanentni pad ‘hrvatskog Staljingrada’ kojeg bi – piše ‘Le Quotidien’ – samo čudo moglo spasiti. Primirje nije imalo nikakvo značenje za armiju: ‘Liberation’ piše kako je služilo tek toliko da vojnici pojedu gulaš popiju šljivovicu, a potom su ‘ismijali’ europske diplomatske ‘bedake’, koji su se veselili 13. prekidu vatre – piše u članku.

Reporter ‘Liberationa’ prenio je u svom javljanju ‘atmosferu straha među Hrvatima’. Francuskom je novinaru izvjesni Miša, šef ‘komandosa’, prenio plan za ‘čišćenje’ Vukovara. Objasnio mu je kako će prvo tenkovi ‘raskrčiti’ ulice, a potom će rakete pomesti ‘ustaše’. Nakon toga će ‘komandosi’ automatskim oružjem ‘počistiti’ sve.

 | Autor : VL Foto: VL

– Pred takvim dijaboličnim planom, oko 15 tisuća ljudi čeka ‘konačnu sudbinu’ u podrumima i u kanalizaciji, zajedno s posljednjim hrvatskim vojnicima, koji pružaju otpor. Za general štab ‘federalne’ armije ne vrijedi ništa, pa u Vukovaru nema ni jedne kuće, ni jedne zgrade, ni jedne tvornice koja nije bombardirana, piše ‘Liberation’. Pitaju se ‘hoće li u Vukovaru doći do masakra na koji upozorava hrvatska vlada?’. Francuski list citirao je izvjesno Jovicu Ilića. Ovaj 22-godišnji dobrovoljac ‘pohvali’ se francuskom novinaru kako ‘u mjesec dana nije bilo ni jednog zarobljenog ‘ustaše”. Sve je, kako je naveo, ‘riješeno nožem’.

– Mogu li takva priznanja o zločinu ostaviti ravnodušnim ikoga tko vjeruje da ‘prljavi rat’ mora imati svoj kraj? – stoji u članku.

Francuski ‘Le Figaro’ objavio je i reportažu iz Cavtata. Pišu kako ‘jugoslavenska narodna armija bombardira, razara i pljačka’. Iza sebe ostavljaju zapaljena sela, prazne ulice, izgorene šume. ‘Jedini znak života su vojni konvoji i pokreti trupa’. Hrvatske izbjeglice svjedočile su o kamionima natovarenim namještajem i kućanskim aparatima koji su otišli za Crnu goru. Za Cavtat su pisali da je postao ‘jedan od najljepših zatvora na svijetu’.

– Prije nego što njegovi stanovnici iziđu, moraju proći tri vojne prepreke, bez dozvole armije ne smiju koristiti ni vlastito vozilo, zabranjeno je svako sastajanje, a uveden je i policijski sat od 17 do 6 sati. Za to vrijeme ‘operira’ vojna policija, koristeći najbrutalnije metode guranja pištolja u usta i držanja obitelji kao taoca – stoji u članku.

 | Autor : VL

Vecernji.hr/https://www.vecernji.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)