NAKON SJEDNICE SENATA SARAJEVSKI REKTOR/Ključni dokumenti o Sebijinoj diplomi nedostaju, Konakovićeva diploma nije problematična

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj se raspravljalo o diplomama Sebije Izetbegović i Elmedina Konakovića održana je danas.Tom prilikom prisutnima se obratio i rektor UNSA Rifat Škrijelj

 

– Gospodin Elmedin Konaković danas nije bio na Senatu raspravljan kao problematičan, diplomatski, postdiplomatski UNSA i nismo nikakve zaključke usvajali u vezi s tim, jer je prije današnje sjednice Senata, ranije, možda prije mjesec dana, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja nakon inspekcijskog nadzora kad inspekcija nije donijela nikakvu mjeru, onda je Vijeće fakulteta održalo vanrednu sjednicu, zauzeli svoje stavove i upoznali javnost s tim – rekao je Škrijelj, kako prenosi Avaz.

Kada je u pitanju diploma magistre Sebije Izetbegovića, Škrijelj je naveo sljedeće:

– Senat je usvojio jedan zaključak i zatražio od Medicinskog fakulteta, s 34 glasa “za”, pet suzdržanih i 7 protiv, da se formira povjerenstvo koje će pregledati kompletnu njenu dokumentaciju. I dostaviti Senatu izvještaj u narednih 30 dana. U dokumentaciji koju trenutno imamo, ima nedostataka koji nisu jednostavni za ignorirati. Također, ostavili smo pravo i mogućnost Sebiji Izetbegović da da izjavu. Tako da u onome što će nam dostaviti imamo i njeno izjašnjenje – rekao je rektor UNSA.

Što se tiče krivične i zakonske odgovornosti, rekao je da Senat nije tim bavio.

– Nismo se bavili ni predmetom koji vodi Tužiteljstvo Kantona Sarajevo. Mi nismo ni tražili da se vodi taj predmet. Tužiteljstvo i sud su neovisne institucije i mediji imaju svoju slobodu – naveo je Škrijelj.

– Postavljali su mi pitanja hoće li UNSA uzeti diplomu. Mi to ne možemo mimo zakona i procedura. UNSA je ozbiljna institucija, ali radi integriteta i skidanja hipoteke ova sjednica je danas održana – istakao je on.

Sporna dokumentacija

Novinari su pitali šta je konkretno sporno u dokumentaciji.

– Mi u jednom paketu dokumenata koji je sastavio Medicinski fakultet i KCUS, nemamo uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu. Nema da je izvršena ekvivalencija. To su temeljni dokumenti na osnovu kojih je nastavljen postdiplomski studij. Prof. Izetbegović možda to ima kod sebe, ali ne želi dati. Mi ne znamo. Akt koji smo dobili iz Zagreba nije dovoljan da mi možemo postupati. Akte koje je dobila Inspekcija i Tužiteljstvo KS mi ne smijemo koristiti jer nisu nama izdane. Kada te institucije završe posao, vidjet ćemo što dalje. Oni još nikakve mjere nisu donijeli. Ovo je povijesno važno, da se zna da UNSA ništa ne skriva niti ikoga napada – rekao je Škrijelj.

On je dalje naveo, da je Izetbegovć izabrana uredno u zvanje docenta i profesora.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)