TRAVNIK: Obilježja hrvatskog naroda u središnjoj Bosni mnogima su „trn u oku“

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

Sa Spomen obilježja na Pješčari odnesen jarbol dug 12 metara, razbijen stalak za svijeće

Nakon nedavnih pokušaja novotravničke SDA da na dnevni red sjednice Općinskog vijeća Novi Travnik stavi točku o uklanjanju obilježja hrvatskog naroda postavljenih uz većinski hrvatska naselja u ovoj općini, zastava hrvatskog naroda ponovno je nekomu zasmetala. Ovog puta u susjednom Travniku gdje se na meti zasad nepoznatih vandala našlo Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima stradalim u Bitci za Pješčaru, ključnoj bitci obrane Lašvanske doline u Domovinskom ratu. Sa spomen obilježja na Pješčari odnesen je metalni jarbol dug 12 metara, porazbijani su stalci za svijeće. Prema pretpostavkama članova Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, oštećenje Spomen obilježja dogodilo se proteklog vikenda.

„Mi smo po dojavio izašli na teren te se uvjerili da je jarbol dug 12 metara sa zastavom odnesen, razbijeni su stalci za svijeće. Sve smo prijavili policiji koja je izašla na teren i od koje očekujemo da u najkraćem roku rasvijetli ovaj događaj jer dosta je bilo podizanja tenzija. Svi koji rade ovakve stvari i oštećuju tuđe svetinje moraju biti primjereno kažnjeni“, kaže Ivica Kolenda, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB podružnice Travnik koji je , po dojavi očevidaca, izašao na Pješčaru zajedno s Jozom Stojakom Mungosom, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja u Srednjobosanskoj županiji.

Oštećenje Spomen obilježja na Pješčari samo je jedan u nizu napada i incidenata u kojima su se na meti našli travnički Hrvati i obilježja hrvatskog naroda, podsjeća Kolenda.

„Sjetimo se ubojstava naših povratnika i policajaca ali i niza incidenata u kojima su se na meti vandala našli naša obilježja i svetinje. Jedno od posljedniih u nizu bilo je oštećenje Spomen obilježja u Čuklima prije otprilike godinu dana. Niti jedno ubojstvo kao i većina incidenata nikad nije rasvijetljeno . Ukoliko su otkriveni počinitelji su malodobne osobe, a motiv koristoljublje. U slučaju odnošenja metalnog jarbola sa Spomenika na Pješčari, postoji ograda s puno više željeza koja je ostala netaknuta tako da sumnjamo da je u pitanju koristoljublje“, zaključuje Kolenda uz poziv policiji da istraži slučaj.

Oštećenje Spomen obilježja na Pješčari nosi vrlo tešku poruku jer u pitanju je kota koja je bila ključna za obranu hrvatskog naroda Lašvanske doline. Prema procjenama s terena, u pokušajima zauzimanja Pješčare, odnosno sloma obrane Lašvanske doline sudjelovalo je oko tri tisuće pripadnika elitnih postrojbi Armije R BiH ojačanih borcima iz islamskih zemalja. S druge strane, Pješčaru je branilo 300 hrvatskih branitelja koji nadljudskim naporima i uz ogromne žrtve uspijevaju pod svojim nadzorom sačuvati ovu kotu, a s njome i okupiranu Lašvansku dolinu.

Odnos snaga u bitkama za Pješčari bio je 1:10 u korist Armije R BiH i to je, bio odnos snaga tijekom cijelokupne agresije Armije R BiH na Lašvansku dolinu, naglašavaju sudionici bitaka za ovu kotu. Imajući u vidi hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja koji su branili i obranili Pješčaru, iz Udruga proizašlih iz Domovinskog rata s Pješčare nakon oštećenja Spomen obilježja poručuju.

„Niste nas zastrašili ni protjerali ’93. nećete ni 29 godina kasnije. Podići ćemo još veći jarbol s obilježjem hrvatskog naroda koji je uspio uspkos svemu opstati na ovom području“!

Sa Spomen obilježja na Pješčari odnesen jarbol dug 12 metara, razbijen stalak za svijeće | Autor : vecernji.baFoto: vecernji.baSa Spomen obilježja na Pješčari odnesen jarbol dug 12 metara, razbijen stalak za svijeće | Autor : vecernji.baFoto: vecernji.baSa Spomen obilježja na Pješčari odnesen jarbol dug 12 metara, razbijen stalak za svijeće | Autor : vecernji.baFoto: vecernji.baSa Spomen obilježja na Pješčari odnesen jarbol dug 12 metara, razbijen stalak za svijeće | Autor : vecernji.baFoto: vecernji.baSa Spomen obilježja na Pješčari odnesen jarbol dug 12 metara, razbijen stalak za svijeće | Autor : vecernji.baFoto: vecernji.ba

vecernji.ba/https://www.vecernji.ba /Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)