Anže Logar i Nataša Pirca Musar idu u drugi krug

Vrijeme:2 min, 30 sec

Prema nepotpunim rezultatima predsjedničkih izbora u Sloveniji u drugi krug izbora koji će se održati 13. studenoga idu Anže Logar i Nataša Pirc Musar. Analitičari polaze od toga da će biti vrlo tijesno. Aktualnom slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru nije bilo moguće ponovo kandidirati poslije dva mandata od kojih ovaj drugi istječe u prosincu. Od oko 1,7 milijuna glasača u članici EU-a bilo je pozvano da u nedjelju 23. listopada između sedam kandidata izaberu novog predsjednika ili predsjednicu.

Bivši ministar vanjskih poslova Anže Logar dobio je najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji. Nakon prebrojanih 99,9 posto glasova, konzervativni političar je u nedjelju navečer bio na 34 posto. Kandidatkinja lijevog centra Nataša Pirc Musar dobila je 27 posto glasova.

S obzirom na to da, kao što se i očekivalo, ni jedno od kandidata nije dobilo više od 50 posto u prvom krugu, drugi krug između Logara i Pirc Musar bit će 13. studenoga.

Desno: Logar i Janša

Anže Logar je bio ministar u bivšoj konzervativnoj vladi Janeza Janše – koji je Sloveniju politički pomaknuo udesno i suočio se s optužbama za nedemokratsku politiku i politiku podjele.

Janez Janša sa suprugom Urškom
Janez Janša sa suprugom Urškom

Tijekom kampanje 46-godišnji Logar, koji se kandidirao kao neovisni kandidat, je nastojao odbaciti populistički imidž i obećao da će biti predsjednik za „okupljanje” ljudi iz cijelog političkog spektra.

Logar je u nedjelju navečer izrazio zadovoljstvo što su njegove predizborne poruke “odjeknule među građanima” i obećao „nultu toleranciju na korupciju”.

Međutim, Logar je u nedjelju navečer pozvao Janšu u svoj izborni stožer na slavlje. Janša je izgubio na parlamentarnim izborima u travnju od liberalnog političara i aktualnog premijera Roberta Goloba.

Lijevo: Golob i Pirc Musar

Predsjednik vlade Golob je, pak, u kampanji za predsjedničke izbore podržao socijaldemokrata Milana Brgleza, ali je ovaj dobio samo 15,4 posto glasova. Golob je potom u nedjelju navečer za drugi krug izbora izrazio podršku 54-godišnjoj Nataši Pirc Musar. Pirc Musar predstavlja vrijednosti „bliske našima”, rekao je premijer na televiziji.

Robert Golob
Robert Golob

Pirc Musar, 54, utjecajna je pravnica i bivša šefica slovenske ustanove za zaštitu podataka. Vodila je kampanju o pitanjima ljudskih prava i vladavine prava. „Veselim se drugom krugu”, rekla je ona. „Veselim se finalu.”

Međutim, Pirc Musar se do sada tijekom predizborne kampanje suočavala s optužbama za unosne poslovne aktivnosti njezinog supruga u zemlji i inozemstvu. Pirc Musar bi, ako pobijedi, postala prva žena na čelu države Slovenije, koja je članica Europske unije od 2004. godine.

Bit će tijesno

Drugi krug izbora bi stoga mogao završiti vrlo tijesno. Analitičari su ukazali na to da bi se birači centra i liberala mogli okupiti oko Pirc Musar. Pobjeda Logara u drugom krugu mogla bi se protumačiti kao neuspjeh Goloba koji je zbacio Janšu.

Iako je funkcija predsjednika u Sloveniji uglavnom ceremonijalna, predsjednik je glavni zapovjednik vojske i odgovoran je za imenovanje nekoliko najviših dužnosnika, uključujući guvernera središnje banke.

https://www.dw.com/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)