Stoltenberg: BiH mora sama birati svoj put, NATO će to poštivati

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja koje su na putu ka članstvu u NATO i mi podržavamo te napore, ali ta će odluka na koncu biti odluka BiH – rekao je u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, odgovarajući na upit Fene koliko je naša zemlja blizu članstva s obzirom na to da ne postoji unutarnji politički konsenzus u BiH o tom pitanju.

Dodao je kako ta odluka mora biti nešto što Bosna i Hercegovina želi, jer NATO poštuje odluke svih zemalja koje same biraju svoj put.

– To je na BiH da odluči, kao što je ta odluka bila i na 30 zemalja NATO-a, odnosno 32 sa Finskom i Švedskom. Ako neka zemlja želi biti neutralna, mi to poštujemo. Ako se želi priključiti NATO-u, onda sjednemo i razgovaramo o njihovom putu ka članstvu – napomenuo je Stoltenberg.

Ponovno je istaknuo kako je zapadni Balkan regija u Europi u kojoj NATO i Europska unija surađuju zajedno.

– Zajedno radimo u BiH gdje NATO podupire UN-ovu operaciju Althea. Naporno radimo kako bi obnovili mandat te operacije. S druge strane, NATO-ov stožer u Sarajevu blisko surađuje s dužnosnicima Europske unije u BiH. NATO ima dugu povijest na zapadnom Balkanu gdje smo uspjeli zaustaviti dva brutalna rata, a putem KFOR-a imamo prisutnost i na Kosovu – naglasio je glavni tajnik NATO-a.

Na kraju je podvukao kako je vidljivo zalaganje NATO-a, odnosno KFOR-a na Kosovu koji podupire poboljšanje dijaloga između Beograda i Prištine, javlja izvjestitelj Fene iz Bruxellesa.

 

vrisak.info/ https://www.vrisak.info//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori